WLTP ger Passat GTE höjd bonus – UPPDATERAD

Trots det hårdare WLTP-testet får köpare av nya Volkswagen Passat GTE högre klimatbonus än tidigare. Det beror både på att nya Passat GTE har lägre koldioxidutsläpp än tidigare och att bonussystemet ändras.

Från årsskiftet ska alla nya bilar beskattas enligt det koldioxidutsläpp som uppmätts med det nya WLTP-testet, som är tuffare än det gamla NEDC-testet. I de allra flesta fall innebär det att utsläppet och därmed skatten höjs. Men det finns undantag.
Ett sådant undantag är Volkswagens laddhybrid, Passat GTE. I ett års tid har modellen inte varit i produktion, beroende bland annat på det tuffare WLTP-testet. Den ”gamla” Passat GTE hade ett NEDC-uppmätt koldioxidutsläpp på 37 gram per km. Det gav köparen en bonus på 29 179 kr.
Nu har Volkswagen åter börjat tillverka Passat GTE. Med det nya WLTP-testet har den ett lägre koldioxidutsläpp än sin föregångare. Det är uppmätt till 32 gram per km.

Men, vid omräkningen till det så kallade NEDC korr-värdet, blir koldioxidutsläppet från Passat GTE fem gram högre än det uppmätta WLTP-värdet. Så, istället för att beräkna bonusen på 32 gram per km, ska den beräknas på 37 gram. Texten här nedan är därför uppdaterad.

Lägre utsläpp ger högre bonus. Till årsskiftet ändras dessutom beräkningen av bonusens storlek för just laddhybrider. Fram till årsskiftet är avdraget 833 per gram från maxbonusen på 60 000 kr. Avdraget sänks därefter till 714 kr per gram. Det betyder att bonusen för nya Passat GTE blir 33 609 kr, eller mer än 4 000 högre än för ”gamla” GTE.
Ändringen av avdraget beror i sin tur på att gränsen för att laddhybrider ska ge klimatbonus höjs från 60 till 70 gram per km. Denna förändring har tillkommit efter kraftigt lobbyarbete från branschföreningar i allmänhet och Volvo i synnerhet, eftersom en del märkets laddhybrider riskerar att inte klara 60-gramsgränsen och därför inte blir bonusbilar.
En förändring som nu även köpare av konkurrenten Volkswagens laddhybrid tjänar på.

Skriv ut
FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Lämna ett svar