Volvo sänke på nybilsmarknaden

Under april minskade antalet nyregistrerade personbilar med nästan 12 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har nyregistreringarna minskat med drygt 14 procent, och Volvos tapp är dubbelt så stort. Minus 28 procent.

Under april registrerades 30 253 nya personbilar vilket är en minskning med 11,6 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills under året har 104 133 personbilar registrerats, vilket är 14,4 procent färre än motsvarande period förra året.
- Den nya testmetoden WLTP, som medfört förlängda leveranstider, har en fortsatt negativ påverkan på registreringstakten med långa leveranstider för många modeller, kommenterar Mattias Bergman, vd för BIL Sweden, som ligger bakom nyregistreringsstatistiken.
Antalet nyregistrerade bilar har hittills i år minskat med 17 500, och Volvo står för 44 procent av det tappet. Det betyder att Volvos siffror faller dubbelt så snabbt som totalmarknaden. Hittills i år har Volvos marknadsandel minskat från 22,6 till 19 procent.
Även tvåan Volkswagen tappar. Minus 24 procent hittills i år, vilket betyder att marknadsandelen minskat från 14,8 till 13,2 procent. Därifrån är hoppet stort till trean Kia, som går mot strömmen och har ökat volymen med nästan sju procent och nu har en marknadsandel på 7,6 procent.
Även Mercedes ökar, med drygt 15 procent, och ligger nu på fjärde plats med 7,3 procent av nybilsmarknaden hittills i år. Femma är BMW med sex procent. Därefter kommer Toyota och Audi med marknadsandelar på 5,6 respektive 5,5 procent.
Försäljningen av laddbara bilar fortsätter öka och andelen var april 10,3 procent, fördelat på 5,8 procent laddhybrider och 4,5 procent elbilar. Med 446 nyregistreringar var Tesla Model 3 mest populära laddbil i april och ligger hittills i år tvåa efter Mitsubishis laddhybrid Outlander.
Dieselandelen var i april 38,5 procent, vilket är en liten minskning jämfört med 39,3 procent samma månad förra året. Nyregistreringarna av lätta lastbilar minskade med 15,4 procent i april.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera