Volvo bäst i klassen igen

Volvo XC60 var den bil i storleksklassen stor SUV som fick bäst säkerhetsresultat i Euro NCAP:s tester under 2017. Bästa premiumbil blev VW Arteon.

Varje år publicerar Euro NCAP en lista över de bilar som har fått bäst resultat i sina respektive kategorier. Eftersom stjärnbetyg inte kan jämföras direkt mellan olika fordonskategorier, så görs dessa Bäst i klassen-listor för att visa på vilka bilar som har presterat bättre än sina konkurrenter.
Utmärkelsen från Euro NCAP för XC60 följer i spåren av Volvo XC90, som fick samma utmärkelse för bästa stora SUV 2015.
Euro NCAPs utmärkelser följer på att XC60 utsågs till årets Bil i Japan för 2017-2018. Bilen vann också Storbritanniens 2017 ”Car Tech Awards” för bästa säkraste bilen, bästa säkerhetsteknik och bästa Sat-Nav. Den blev krönt till årets Lyx- SUV i Storbritanniens ”Professional Driver 2017". Volvo XC60 har också blivit utsedd till en av tre finalister i ”North American Utility of the Year”, där vinnaren kommer att presenteras den 15 januari i år.
- Nya Volvo XC60 är en av de säkraste Volvobilar som hittills har utvecklats, konstaterar Malin Ekholm, chef för Volvo Cars säkerhetscentrum.
Bäst i klassen definieras av Euro NCAP genom att beräkna en viktad summa av poängen från var och ett av de fyra bedömningsområdena skydd av vuxna, skydd av barn, fotgängarskydd och förarstödsystem. Denna summa ligger till grund för jämförelsen av fordonen. Bilar kvalificerar sig till ”Bäst i klassen” baserat på sitt betyg med standardsäkerhetsutrustning. Ytterligare betyg baserat på valbar utrustning är inte medräknade.
Volkswagen får utmärkelsen Bäst i klassen i tre olika storlekskategorier. Bästa premiumbil 2017 är VW Arteon, bästa lilla SUV är VW T-Roc och VW Polo är bästa supermini. Övriga vinnare är Opels lilla MPV Crossland X, samt Subaru Impreza och XV, som delar titeln i kategorin bästa lilla familjebil.
Eftersom kraven för stjärnbetygen skärps varje år genomförs endast ”Bäst i klassen”-jämförelsen inom samma kalenderår. På så vis säkerställs att alla fordonen bedöms utifrån samma kriterier. Vissa kategorier finns inte med i listan eftersom Euro NCAP har testat för få bilar i den klassen under det året.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera