Vill göra klimatbonusbilen till nya miljöbilen

Regeringen har klargjort vad som gäller för klimatbonusbilarna i det nya bonus malus-systemet, som börjar gälla vid halvårsskiftet. Det omfattar bilar med låga koldioxidutsläpp samt gasbilar. Nu går Energigas Sverige ut med kravet att definitionen av klimatbonusbil måste ligga till grund för en ny miljöbilsdefinition.

När bonus malus-systemet införs den 1 juli i år så försvinner samtidigt inte bara dem femåriga skattefriheten för miljöbilar utan också själva begreppet miljöbil. Däremot är definitionen av klimatbonusbil i det nya bonus malus-systemet mer generös än dagens supermiljöbilspremie.
Förutom rena elbilar och vätgasbilar, så omfattas också laddhybrider som släpper ut upp till 60 gram koldioxid per km istället för dagens 50 gram, samt gasbilar.
- Denna definition måste nu ligga till grund för en ny miljöbilsdefinition, säger Maria Malmkvist, VD på gasbranschens egna språkrör Energigas Sverige.
Maria Malmkvist pekar på att när nybilsförsäljningen slår rekord men dieselbilar fortfarande dominerar försäljningen och andelen miljöbilar är låg, så krävs ett enkelt och tydligt regelverk för miljöbilar. Resonemanget är att kombinerat med incitament som bonus-malus och fortsatt reducerat förmånsvärde för tjänstebilar, så kommer fler miljöbilar ut på marknaden.
- Då kommer fler att kunna göra rätt miljöval, både i bilhallen och i upphandlingen, säger Maria Malmkvist på Energigas Sverige.
Ett liknande förslag, att klimatbonusbilarna ska bli de nya miljöbilarna, har tidigare framförts av Svante Axelsson, regeringens nationelle samordnare för Fossilfritt Sverige. Det skulle betyda att ribban för myndigheters bilinköp höjs rejält och att de i fortsättningen endast skulle få köpa in elbilar, laddhybrider och biogasbilar.
Regeringens besked är att ”det finns anledning att återkomma i fråga om möjligheterna att hitta en annan definition av vad som avses med en miljöbil”. Det är ännu oklart om ytterligare besked kommer innan den 1 juli, när den nuvarande miljöbilspremien försvinner.

Uppdatera dig om det nya bonus malus-systemet

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera