Vaggeryd satsar på kommunala elbilar

Vaggeryds kommun utökar sin elbilsflotta med 24 fordon. Satsningen är en del i kommunens mål för fossilfria transporter.

Målet är att 2020 ska 50 procent av kommunens fordon drivas av fossilfria drivmedel eller el. Eftersom det inte finns någon biogasmack i kommunen, har man valt att satsa på elbilar. Den första elbilen köptes av Tekniska kontoret 2012 och 2018 fanns 10 elbilar i kommunens olika verksamheter.
De 24 elbilar som nu levereras ersätter nuvarande fossilbilar och ska användas i Socialförvaltningens verksamheter, bland annat inom hemtjänsten och hälso- och sjukvården. Snart tillkommer fem elhybrider som även de kommer att användas i socialförvaltningen olika verksamheter.
2018 var 10 procent av Vaggeryd kommuns vagnpark elbilar, under 2019 ser prognosen ut att hamna på 24 procent av den totala fordonsflottan.
Vaggeryds kommun och Vaggeryds energi har samarbetat för att få laddinfrastruktur till kommunens elbilar. Under 2017 och 2018 fick man stöd från Klimatklivet för laddplatser som sätts upp i kommunens olika verksamheter. Under 2019 kommer man ha ca 40 laddplatser för kommunkoncernens egna elbilar och ytterligare 4 laddplatser för allmänheten.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera