Uppmanar regeringen kriminalisera manipulerad mätarställning

I Sverige är det fortfarande lagligt att manipulera bilens mätarställning. Nu uppmanar riksdagen regeringen att skyndsamt se till att det blir olagligt.

Sverige är i dag ett av få länder i EU där det inte är olagligt att manipulera mätarställningen på ett fordon. Det är däremot olagligt att medvetet ge osanna uppgifter om ett fordons mätarställning. Den som säljer en bil måste upplysa köparen om att bilens mätarställning är felaktig. Gör man inte det så har man gjort sig skyldig till att ha gett osanna uppgifter, vilket kan klassas som osant intygande, bedrägligt beteende, bedrägeri eller grovt bedrägeri.
Det är regeringen själv som gett riksdagens trafikutskott i uppgift att snabbutreda möjligheten att kriminalisera manipulering av mätarställningen med syfte att lura kunden eller bilägaren.
Riksdagen har nu alltså beslutat att uppmana regeringen skyndsamt vidta lämpliga åtgärder dels för att kriminalisera sådan manipulation av vägmätare som sker i syfte att sänka eller felaktigt ange uppgiften om fordonets kilometerställning, dels för att fordonets vägmätare ska kontrolleras mot föregående inrapporterade mätarställning vid besiktning och att informationen om tidigare mätarställningar ska redovisas i besiktningsprotokollet.

Källa: Motormagasinet

Skriv ut
FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Lämna ett svar