Tredje månaden i rad med färre nya bilar

Nyregistreringen av personbilar minskade i februari med 1,9 procent och lätta lastbilar minskade med 6,7 procent. Andelen nya dieselbilar är fortsatt lägre än på flera år, vilket ger färre nya bilar med låga koldioxidutsläpp.

Under februari registrerades 27 211 nya personbilar, vilket är en minskning med 1,9 procent jämfört med samma månad förra året. Precis som december förra året visade januari i år på minussiffror, vilket betyder att hittills i år har registreringarna minskat med 1,6 procent.
- Även om det var en nedgång, så var februari en mycket bra bilmånad, den tredje bästa februari någonsin för nya bilar, säger Mattias Bergman, ny VD för Bil Sweden.
Andelen dieselbilar av de totala nyregistreringarna var 43,8 procent i februari jämfört med 53,5 procent i februari förra året. Hittills i år ligger dieselandelen på 42,6 procent jämfört med 53,8 procent samma period förra året. Dieselandelen har successivt sjunkit varje år sedan toppåret 2012 då andelen var uppe i 67 procent.
- Ett ökat attraktivt produktutbud av både bensinbilar, elbilar, laddhybrider och elhybrider har bidragit till att dieselandelen minskat, enligt Mattias Bergman.
Den sjunkande dieselbilsförsäljningen gör att antalet bilar som släpper ut max 130 gram koldioxid per km hittills i år har minskat med 8,4 procent.
Trots att den femåriga skattefriheten tar slut vid halvårsskiftet, så är det än så länge ingen rusning efter miljöbilar. Andelen hittills i år har visserligen ökat något, från 18,0 till 18,2 procent, men samtidigt har antalet nyregistrerade miljöbilar minskat något.
Det är de miljöbilsklassade dieselbilarna som fortsätter att minska, till fördel för laddhybriderna. Tillsammans med elbilarna kommer de att räknas som klimatbonusbilar efter den 1 juli och ge köparna bonus på upp till 60 000 kr.
Andelen supermiljöbilar av de totala nybilsregistreringarna är 6,7 procent hittills i år jämfört med 4,6 procent förra året. Marknaden räknar med att nyregistreringen av klimatbonusbilar ökar rejält efter den 1 juli.
- Vår prognos är att andelen supermiljöbilar för hela innevarande år kommer att uppgå till 9,4 procent, säger Mattias Bergman.
Lätta lastbilar upp till 3,5 ton minskade i februari med 6,7 procent och har hittills i år minskat med 2,1 procent.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera