Tre av fyra får fem stjärnor

I Euro NCAP:s senaste säkerhetstest får tre modeller från Ford, Mercedes och Mazda högsta betyg. Den fjärde testade bilen, en Opel, får fyra stjärnor.

Bäst resultat når femstjärniga Mazda CX-30, som uppnår hela 99 poäng för skydd av vuxna. Det är det högsta betyg som Euro NCAP delat ut i denna del av testet under den hårdare bedömning som infördes 2018. CX-30 delar, som Euro NCAP skriver, mycket av sitt DNA med nya Mazda 3, som tidigare i år testades. Även 3:an fick högsta betyg och med 98 procent det bästa uppmätta passagerarskyddet tills nu.
Även Mercedes GLB får fem stjärnor av Euro NCAP, precis som de fem MB-modeller som testats tidigare i år. Även sjusitsiga Ford Explorer, som kommer till Europa som laddhybrid, får högsta säkerhetsbetyg av Euro NCAP.
Efter att ha missat i delmomentet förarstöd med en enda procentenhet, får Opel Corsa nöja sig med fyra stjärnor. Samma betyg som stallkamraten Peugeot 208 fick tidigare i år.
Hittills i år har Euro NCAP testat 33 olika bilmodeller. Av dessa har alla utom tre fått högsta betyg. Förutom Opel Corsa och Peugeot 208 har också Jeep Cherokee fått fyra stjärnor. Till det kommer två modeller, DS 3 Crossback och Kia Ceed, som fått betyget fyra i standardutförande men fem stjärnor vid test med de säkerhetspaket som ofta är standard på den svenska marknaden.
Nästa säkerhetstest från Euro NCAP presenteras den 4 december