TM3 och e-Niro är Miljöbästa Bilar 2019

Tesla Model 3 är det bästa valet för företag och förmånsbilister, medan Kia e-Niro är det bästa nybilsvalet för privatbilisten. Det anser Gröna Bilisters expertjury som därmed utser de två elbilarna till Miljöbästa Bilar 2019. Dessutom får Audi och Renault hederspris för sitt arbete med bilars klimat- och miljöpåverkan.

Gröna Bilister har i mer än 20 år rankat miljöbilarna på den svenska marknaden. I år hade man nominerat 45 bilmodeller som uppfyller grundläggande krav på fossiloberoende, energieffektivitet och säkerhet. Bland dessa bilar – alla bra val för den miljömedvetne bilköparen, enligt Gröna Bilister – valde sedan en expertjury ut Miljöbästa Bilar 2019.
Juryn delade ut poäng till sina favoriter i två tävlingsklasser: Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi, samt Bästa valet för företaget. Poängen delades ut enligt samma system som används i tävlingen Årets Bil i Europa.
Juryn anser att Tesla Model 3 inte bara är marknadens just nu bästa elbil. Den är också en signal att Tesla vill vara en del av transportsektorns omställning, att man med sin egen bil vill vara beredd när fordon blir självkörande och delade, och att man är beredd att hjälpa omvärlden på traven i sin omställning. Därtill är den underbar att köra, energieffektiv, har ett välutbyggd laddinfrastrukturnät samt en räckvidd som gör att långresor inte är något problem. Den finns också med fyrhjulsdrift och fungerar även som dragbil.
Därför är Tesla Model3 Miljöbästa Bil 2019 för företag och förmånsbilister. På andra plats kommer Kia e-Niro och trea är gasbilen Skoda Octavia G-TEC.
Juryns argument för att utse Kia e-Niro till miljöbästa bil för privatperson är bland annat lång räckvidd, snabb laddning, rimlig prislapp, goda garantier och prestanda, samt så goda utrymmen att den räcker och blir över även för den aktiva familjen. Tvåa här är Renault Zoe före Hyundai Kona och Nissan Leaf, som delar tredje platsen. Alla är elbilar.
I år har Gröna Bilister lagt extra vikt vid klimat- och miljöpåverkan vid biltillverkningen. Hederspris delas därför ut till Audi för en föredömlig och offentligt tillgänglig livscykelanalys av Audi A3 g-tron, samt för arbetet att minimera klimatpåverkan vid tillverkningen av Audi e-tron.
Renault får hederspris för föredömlig livscykelanalys av Renault Zoe, samt för pionjärinsatsen att lyfta livscykelanalys av elbilar offentligt.
Juryn för Miljöbästa Bil 2019 består av Alrik Söderlind, chefredaktör, Auto Motor & Sport; Anders Kullgren, trafikforskningschef, Folksam; Anna Pettersson, tidigare stationschef, numera systemförvaltare, Opus Bilprovning; Anne Sörensson, projektledare Grön Trafik, Östersunds kommun; Eva Sunnerstedt, enhetschef, Miljöbilar i Stockholm, Stockholms stad; samt Mattias Goldmann, VD, Fores med 2030-sekretariatet.