Tesla Model 3 går direkt in på topplistan

Medan nybilsregistreringarna minskade med knappt 20 procent i mars, nästan tredubblades antalet nya elbilar. Mycket tack vare nya Tesla Model 3, som var den femte mest registrerade bilmodellen i mars och nu toppar listan över flest nyregistrerade elbilar hittills i år.
- Detta är ett genombrott för elbilarna, konstaterar Ronny Svensson, VD på Ynnor AB, som arrangerar Stora Elbilsdagen den 22 maj.

I mars nyregistrerades 30 256 nya personbilar, vilket var en minskning med 18,7 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har nybilsmarknaden minskat med 15,5 procent.
Antalet nyregistrerade laddbilar var i mars 4 360 stycken, vilket var en ökning med 68 procent jämfört med förra året.
- Det förklaras till stor del av introduktionen av Tesla Model 3 på den svenska marknaden, säger Mattias Bergman, vd för BIL Sweden, som sammanställer nybilstatistiken.
- Den ökade andelen laddbara bilar kräver att vi skyndar på utbyggnaden av laddinfrastrukturen både för hemmaladdning och snabbladdning, konstaterar han.
Antalet nya elbilar, 2 111 i mars, är nu nästan många som laddhybriderna, 2 318. Den totala andelen laddbilar var 14,6 procent, fördelat på 7,7 procent laddhybrider och nästan sju procent elbilar.
- Mitsubishi har fått igång leveranserna av nya Outlander, som är den mest registrerade laddbilen hittills i år. Bland laddhybriderna håller också Kia och Volvo uppe siffrorna hyfsat, liksom Nissan och Renault bland elbilarna, men hos leverantörer som Hyundai och speciellt Volkswagen händer det inte mycket, konstaterar Ronny Svensson, som förutspår att i april kommer antalet nya elbilar vara fler än laddhybriderna.
- I Norge har vi redan sett att det är elbilsköparna som blir fler medan antalet laddhybrider minskar. Hybridtekniken är bara en övergångslösning på väg mot full elektrifiering. Det är därför vi kallar vårt heldagsseminarium den 22 maj för Stora Elbilsdagen även om såväl laddhybrider som vätgasbilar har sin givna plats i programmet, konstaterar han.
Nybilsmarknaden domineras dock fortfarande av fossilbilar. I mars hade dieseldrivna bilar en marknadsandel på 34,7 procent och bensinbilar 44,4 procent. Topplistan domineras av Volvo, som tar de tre översta platserna i mars med modellerna S/V60, S/V90 och XC60, med 2 031, 1 162 respektive 1 035 nyregistrerade bilar. Därefter kommer VW Golf (1 026) och alltså Tesla Model 3, med 1 005 nyregistreringar i mars.
Nyregistreringarna av lätta lastbilar minskade i mars med 24,7 procent och är ner 22,5 procent hittills i år.

Läs mer och anmäl dig till Stora Elbilsdagen – 1 april är sista dagen att få 1 000 kr i boka tidigt-rabatt

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera