Subventioner till dem som ändå skulle köpt elbil

Subventioner för köp av elbilar går främst till dem som ändå skulle köpt elbil, och de byter dessutom ut bilar som redan har bättre miljöegenskaper än genomsnittet. Det visar en studie som publicerats av US National Bureau of Economic Research.
Studien visar att 70 procent av utbetalda skattesubventioner för köp av elbilar gått till hushåll som skulle ha köpt elbil även utan att få några subventioner.
De nyinköpta elbilarna ersatte främst bilmodeller som Honda Accord, Toyota Prius, Toyota Camry, Honda Civic och Chevrolet Cruze. Slutsatsen är att elbilarna främst attraherade konsumenter som redan från början hade valt lite mindre och bränsleeffektiva bensin- eller hybridbilar, snarare än suvar och pick-ups.
I USA är elbilssubventionen upp till 7 500 dollar (ca 70 000 kr), vilket tidigare inte har täckt merkostnaden för elbilen jämfört med bensinbilar. Slutsatsen i studien är att detta är på väg att förändras och därför föreslår man att subventionerna bör inriktas på vissa mer priskänsliga målgrupper eller de som kör mer bränsleslukande fordon.
Studien har gjorts på den amerikanska marknaden och säger inget om de faktiska förhållandena på andra marknader med olika elbilssubventioner.

Skriv ut
FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Lämna ett svar