Skägglös förare slipper undan fortkörning

Eftersom mannen som fastnade på fartkameran var renrakad, medan bilägaren hade skägg, frias han från fortkörning.

Mannen åtalades vid Linköpings tingsrätt för att ha kört i 106 kilometer i timmen på en 70-väg. Mannen medger att han äger bilen som karen fångat men hävdar att han vid tillfället för fortkörningen hade lånat ut bilen och själv befann sig på annan ort. Han minns dock inte till vem han lånat ut bilen och kunde inte identifiera personen på det foto från fartkameran som åberopats av åklagaren.
Eftersom mannen på fotot hade betydande likheter med bilägaren bedömde tingsrätten det ställt utom rimligt tvivel att det var mannen själv som körde. Han dömdes till 4 000 kronor i böter.
Mannen överklagade beslutet till Göta hovrätt, som resonerar lite annorlunda än tingsrätten. För det första anser hovrätten att det finns vittnesuppgifter som stödjer mannens uppgifter om att han befunnit sig på annan ort vid tillfället och att det krävts alldeles särskilda åtgärder för att ta sig därifrån nattetid. För det andra tar hovrätten hänsyn till att mannen uppgett att han vid tillfället för fortkörningen haft skägg, vilket mannen på fotografiet inte hade, något som stöds av ett vittne som säger att han aldrig sett mannen utan skägg.
Hovrätten friar mannen från fortkörning.

Källa: Dagensjuridik.se

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera