Så säker är bilen

För fjärde gången i rad är det Volvo i topp i Folksams rankning ”Hur säker är bilen?”. Den här gången står Volvo XC90 som vinnare. Den är drygt 60 procent säkrare än medelbilen. Bästa småbilen är VW Golf/Jetta, som är över 40 procent säkrare än snittet.

I årets rapport har Folksam rankat 292 bilmodeller. Hela 109 bilmodeller får rekommendationen Bra val av Folksam.
Bäst är Volvo XC90 02-15, som är 61 procent bättre än snittet. Över tio procentenheter skiljer mellan Volvos vinnarbil  och fem modeller som alla är ca 50 procent säkrare än genomsnittsbilen. Det är Audi A4 07-16, Volvo V70/S80 07-, Volvo V60/S60 10, VW Passat 08-14 (alla fyra 50%) samt Mercedes E-klass 09-16 (49%).
- Det som är intressant i årets granskning är att vinnaren visat sig ligga långt före andra modeller när det gäller säkerhet. Skillnaden ner till de bilar som kommer på andra plats är mycket större i år än det har varit tidigare år, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.
Resultatet i ”Hur säker är bilen?” bygger på analyser av verkliga trafikolyckor där risken att få en skada som leder till invaliditet eller död jämförts mellan olika bilmodeller. För att även kunna få med nyare bilmodeller i rapporten har underlaget kompletterats med resultat från krocktester samt information om tillgänglig viktig säkerhetsutrustning.
- Säkerhet är en av de viktigaste faktorerna vid val av bil. Rankningen är till för att hjälpa och vägleda bilköpare till säkra bilval, säger Anders Kullgren.
Tillsammans med Volvo har de tyska tillverkarna Audi, BMW, Mercedes och VW flera modeller med på listan över de allra säkraste bilarna, med minst 40 procent högre säkerhet än medelbilen. En av dessa bilar är VW Golf/Jetta 04-08, som är bästa småbil (42%).
- Bland småbilarna är det flera nytillkomna modeller i listan som klarar sig relativt bra, bland annat Volvo C30 06-12 och Ford Fiesta 09-17, säger Anders Kullgren.
I botten av rankningen hamnar sådana småbilar från 1980-talet som Nissan Sunny 84-90 och Toyota Starlet 85-89. Men även några modernare småbilar har en mycket låg säkerhet; exempelvis VW Lupo 99-05, Suzuki Alto 99-08 och Kia Picanto 05-10.
Risken att få en skada som leder till invaliditet vid en bilkrock har drygt halverats i moderna bilar jämfört med tidigt 1980-tal. Under samma tidsperiod har risken för dödande skada minskat med cirka 80 procent.
- Bilarnas krocksäkerhet kommer att fortsatt öka som det ser ut. Men den största framtida säkerhetsvinsten kommer sannolikt med nyare effektiva säkerhetssystem som mildrar eller helt undviker krockar, som exempelvis autobroms, filbytesvarnare och autostyrning, säger Anders Kullgren, som förklarar att just autobroms är ett krav för att Folksam ska kunna rekommendera en bilmodell som Bra val.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera