Så mycket är Volvos mildhybrider värda

Förmånsvärdet för Volvos nya mildhybrider ska justeras nedåt genom att baseras på priset för närmast jämförbara fossilbil. I den senaste versionen av Skatteverkets nybilsprislista sänks priset med 15 900 kr för XC90, men för ett par XC60-varianter görs ingen justering alls.

Skatteverkets senaste version av nybilsprislistan innehåller uppdateringar för de flesta bilmärken. Det gäller såväl nya modeller och varianter som uppdaterade priser för bilar som funnits med i listan sedan tidigare.
I den prislista för 2019 som Skatteverket presenterade i december fanns två mildhybrider från Suzuki, men ingen av dem klassades som miljöbil och förmånsvärdet ska då beräknas utifrån listpriset. De två Suzuki-bilarna finns med även i Skatteverkets nyligen uppdaterade lista. Inte heller nu klassas de som miljöbilar.
För första gången finns nu Volvos mildhybrider med i nybilsprislistan. Det är sammanlagt tolv varianter, alla dieseldrivna, varav tio XC60 och två XC90. Den billigaste XC60, B4 AWD med automatlåda, har ett listpris på 423 800 kr. Som närmsta jämförbara bil anges XC60 D4 AWD Momentum Edition. Listpris 399 900 kr. Men med ett tillägg på 19 900 kr, varför det beskattningsbara värdet är 419 800 kr, eller bara 4 000 kr lägre än priset för mildhybriden.
Än värre är det med samma bil men Momentum Advanced Edition. Där blir det beskattningsbara priset för mildhybriden det samma som för jämförbara bilen. Enda skillnaden blir då de få hundralappar som mildhybridens lägre koldioxidutsläpp sänker förmånsvärdet.
Trots att Tesla ändrat priserna på sitt modellutbud flera gånger under året, ändras varken priserna i Skatteverkets lista eller det pris för närmast jämförbar bil som ska användas vid beräkning av förmånsvärdet. Däremot har märkets modellutbud uppdaterats, och här har priserna generellt sett sänkts betydligt.
Exempelvis är listpriset 531 700 kr för nya Model 3 Standard Range Plus RWD, vilket är mer än 100 000 kr lägre än den tidigare billigaste Model 3 i prislistan. Däremot är det förmånsgrundande priset det samma för de två modellerna, 342 700 kr.
Samma sak gäller för de två nya varianterna av Tesla Model S, Long Range och Standard Range, där skillnaden i listpris är nästan 50 000 kr, medan det förmånsgrundande priset och därmed förmånsvärdet blir det samma oavsett vilken av bilarna den anställde kör.

Till den uppdaterade miljöbilslistan

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera