Rätt däck ger längre räckvidd för elbilar.

De flesta av oss har länge vetat att man genom att välja rätt däck och fälgar kan spara mycket drivmedel när man är ute och kör. Det som rekommenderats för att minska förbrukningen är:

  • Välj smalare fälgar.
  • Ha rätt tryck i däcken, gärna lite i överkant av det rekommenderade.
  • Välj däck med lågt rullmotstånd
  • Kör inte med slitna däck

Hur mycket man kan spara genom att följa ovanstående tips har varierat beroende på vem man frågar men alla är överens om att det ger förbättringar.

Nu finns det ett gäng tekniknördar på Youtube som testat och räknat på hur mycket man kan förlänga räckvidden på en elbil genom att minska bredden på däcket och välja däck med lägre rullmotstånd.

I videon jämförde man 3 Tesla modeller Model 3, Model S performance och Model X performance vid en fix hastighet på 120 km/h.

Bil18 tums fälg19 tums fälg20 tums fälg21 tums fälg22 tums fälg
Räckvidd
Model 3484 km457 km421 km
Model S p548 km506 km
Model X p476 km434 km

Av tabellen framgår att bilen kan ta sig upp till 6 mil längre om man kör en Tesla Model 3 med 18 tums fälgar jämfört med 20 tums alternativet.

Engineering explained gjorde även en beräkning på hur mycket rullmotståndet påverkar elbilens förbrukning.

De gjorde beräkningen utifrån en rullmotståndskoefficient på 0,015 och jämförde det mot marknadens mest effektiva däck med rullmotstånd ner mot 0,005.

En bil som väger 1 800 kg och kör 320 km får med det bättre däckvalet en energiåtgång på 7,85 kWh mot 24 kWh med det sämre däcket.

Den gamla sanningen är fortfarande med oss smalare däck är dessutom oftast billigare än breda däck i inköp.