Porsche döms att köpa tillbaka fuskdiesel

En tysk domstol tvingar Porsche att köpa tillbaka en fem år gammal manipulerad dieselbil. Porsche ska även betala ränta och ägarens rättegångskostnader.

Den aktuella bilen är en Porsche Cayenne med en sexcylindrig 3-liters dieselmotor på 262 hästkrafter. Bilen klarar den senaste miljöklassningen, Euro 6. Det visar sig att Porsches motorer har manipulerats så att avgasreningen stryps för att sänka förbrukningen. Dieselmotorerna i Porsches bilar utvecklas och tillverkas av Audi, som spelar en framträdande roll i det tyska fusket som fått namnet Dieselgate.
Förra sommaren beslutade den dåvarande transportministern Alexander Dobrindt om omedelbart försäljningsförbud av Cayenne med 3-litersmotorn och att en uppdatering skulle göras av de 22 000 bilar som redan var ute på vägarna.
I den nu aktuella domen konstaterar domstolen, Landgericht i Stuttgart, att motorn manipulerats på samma förbjudna sätt som tidigare avslöjats i utsläppsskandalen Dieselgate. Domstolen har beslutat att Porsche ska köpa tillbaka bilen för nästan 60 000 euro samt betala fem procents ränta till kunden. Dessutom ska Porsche betala kundens rättegångskostnader.
Det är första gången en tysk biltillverkare döms att köpa tillbaka en fuskdiesel.
Porsche anser att domen är undermålig och ser ingen anledning till varför man ska köpa tillbaka bilen, eftersom det finns en mjukvaruuppdatering som godkänts av KBA, den tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen. Bilen är dessutom fullt fungerande och kan användas fullt ut, enligt Porsche.
Porsche har överklagat domen till Oberlandesgericht i Stuttgart, motsvarande Hovrätten, och förutsätter att domen kommer att ändras i den högre instansen.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera