Okänt förmånsvärde för Volvos nya laddhybrid

Den som funderar på att välja Volvos nya laddhybrid V60 T6 som förmånsbil, får vänta till i maj innan man vet hur stort förmånsvärdet blir. Sedan får den månatliga förmånsskatten justeras i efterhand. Denna fördröjning gäller alla nya bilar, eftersom listan uppdateras bara ett par gånger per år.

Volvo har angett ett grundpris för nya laddhybriden V60 T6 Twin Engine Momentum på 494 900 kronor. Det är över 10,5 basbelopp och endast 25 000 kr mindre än grundpriset för storebror T8 Twin Engine, vars motor har 50 hästkrafter mer. 390 mot T6:ans 340.
- Jag förstår att Volvo måste tjäna pengar, men jag är ändå förvånad att det inte är större prisskillnad än 25 000 kr mellan T6:an och T8:an, säger tjänstebilsexperten Ronny Svensson, VD på Ynnor AB, med den här prissättningen kommer Volvo att prisa ut sig från den svenska laddhybridsmarknaden.
Det nedsatta förmånsvärdet för Volvos nya laddhybrid går än så länge bara att spekulera om, eftersom det ska baseras på priset på närmast jämförbara bil. Något Skatteverket inte kan ge några förhandsbesked om. Det är generalagenten som ska lämna in underlag för bedömning om närmast jämförbar bil till Skatteverket, vars nybilsprislista endast uppdateras ett par gånger per år. Nästa uppdatering är planerad till början av maj, vi planerar alltså för en viss tidigareläggning, enligt Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.
- I de fall det är uppenbart att en nedsättning ska göras, som för till exempel elbilar och laddhybrider, bör man kunna fråga generalagenten om en försiktig värdering i avvaktan på Skatteverkets besked. Det förekommer även att vi får förfrågningar underhand från generalagenterna, säger han.
I Skatteverkets prislista är det Volvo V60 T5 Inscription, med ett tillägg på 26 000 kr, som är närmast jämförbara bil för den större laddhybriden V60 T8 Inscription. Summa 412 900 kr.
Enligt uppgift från en centralt placerad källa i Volvos försäljningsorganisation försöker man få V60 T5 att bli närmast jämförbara bil för T6:an. Med ett listpris på 354 900 kr skulle det ge ett preliminärt förmånsvärde på 3 151 kr i månaden.
Sedan årsskiftet ska arbetsgivardeklarationen lämnas in månadsvis. Där ska även värdet på bilförmånen anges.
- När det officiella nybilspriset är klart får arbetsgivaren göra en rättelse av lämnade deklarationer, säger Yngve Gripple, som säger att det behövs en större översyn av hela systemet för att Skatteverket skulle kunna göra något slags löpande uppdatering av nybilsprislistan istället för nuvarande ett par gånger per år.

Läs mer och anmäl dig till Stora Elbilsdagen den 22 maj

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera