Offentliga bilar på Ynnors Tjänstebilsdagar

Bland deltagarna på Tjänstebilsdagarna i december finns vagnparksansvariga från den offentliga sektorn som tillsammans representerar 5 500 fordon.

- Offentliga sektorn är en ofta förbisedd del av nybilsmarknaden, säger Ronny Svensson, vd på Ynnor AB, som arrangerar Tjänstebilsdagarna i Lund, Göteborg och Stockholm.

 

De flesta av deltagarna från den offentliga sektorn på Ynnors Tjänstebilsdagar kommer från kommunala bolag och förvaltningar, men även flera landsting, statliga myndigheter och utbildningsinstitutioner.

En stor del av den offentliga upphandlingen av bilar går via ramavtal som förhandlas av två stora upphandlingscentraler. För myndigheter gäller Statens Inköpscentral medan kommuner och landsting kan vända sig till SKL Kommentus.

- Men det finns också exempel på förvaltningar som gör egna upphandlingar och tecknar avtal med enskilda leverantörer, säger Ronny Svensson, och i slutändan är det alltid den enskilda myndigheten eller kommunen som bestämmer vilka bilar man väljer.

I det senaste numret av Ynnors nyhetsbrev Tjänstebilsfakta granskades kommunernas nästan 40 000 personbilar och lätta lastbilar, av vilka ca två tredjedelar är personbilar. Nästan 40 procent av dem är av årsmodell 2009 eller äldre.

- Här finns ett stort behov av förnyelse och stora möjligheter för leverantörerna att plocka marknadsandelar, säger Ronny Svensson.

Tjänstebilsfaktas granskning visade också att nästan 30 procent av kommunernas bilar kan köras på alternativa drivmedel som gas, etanol och el. Av nya bilar, årsmodell 2014, är andelen alternativa drivmedel nästan 40 procent.

- Det är den offentliga sektorn som driver den här utvecklingen. Förra året var 63 procent av myndigheternas nya bilar miljöklassade, konstaterar Ronny Svensson, som är huvudföreläsare såväl på Tjänstebilsdagarna i Lund och Göteborg den 3 respektive 4 december, som på Stora Tjänstebilsdagen i Stockholm den 9 december.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera