Nyckeln är nyckeln för tjuven

Det är inte så konstigt att de flesta bilar stjäls med bilens egen nyckel. När bilägarna är hemma förvarar åtta av tio bilnyckeln precis innanför ytterdörren. Men andelen bilar som stjäls utan bilens nyckel ökar, och nu finns en lösning.

Av de drygt 12 000 som anmäldes stulna förra året, stals de flesta med bilens egen nyckel.
- Man tänker inte på att bilnyckeln är ett värdeföremål och förvarar därför nyckeln på byrån eller i nyckelskåpet direkt innanför dörren, vilket gör den lätt att stjäla för en tjuv, säger Lina Nilsson, rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen, som ligger bakom undersökningen som visar att åtta av tio bilägare förvarar sina bilnycklar precis innanför ytterdörren, där de är enklast att stjäla.
- Det är även viktigt att komma ihåg att inte lämna bilnyckeln i jackfickan i garderoben på restaurangen eller i omklädningsrummet på gymmet, säger Lina Nilsson.
Med dagens nyckellösa PKE-system (passive keyless entry) gäller det att kontrollera att bilen är låst, så att ingen blockerat låssignalen och bilen förblir olåst. Men det räcker inte, eftersom de elektroniska nycklarna sänder signaler även när de inte används. Därför behöver tjuven inte ens tillgång till nyckeln. Det räcker med att stå utanför ytterdörren, på restaurangen eller i omklädningsrummet och plocka upp signalen. Sedan sänds den vidare till en kumpan som står nära bilen, som då ”luras” att nyckeln är nära bilen och låser upp.
För den ökande andel bilar som stjäls utan bilens nyckel, finns nu en lösning. Den bygger på mikroelektromekaniska system (MEMS), som redan finns i exempelvis krockkuddar och däckens lufttrycksmätare. Systemen är som mest några millimeter stora.
Nu har den holländska mikroprocessortillverkaren NXP använt MEMS för att utveckla en nyckel som påstås sätta stopp för biltjuven. I nyckeln sitter en inbyggd accelerometer, som kostar några kronor. Om nyckeln förblir stilla när bilen rör sig så slås motorn av och tjuvarna kommer ingenstans.
NXP räknar med att kunna börja leverera sitt låsnyckellås någon gång nästa år.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Kommentera