Nya rutiner vid tankning med betalkort

Vid tankning med bankkort reserveras upp till 1 500 kr på kontot. Reservationen ska hävas när tankningen är betald, men i vissa fall kan det ta flera dygn. Det finns dock flera sätt att undvika detta, bland annat genom att använda separat tankkort.

Det var den 1 februari som bankerna införde en reservation av 1 500 kr från bankkortet vid tankning vid pump. Har man inte 1500 kr på kortet så reserveras det belopp man har, och då är det också maxbeloppet för hur mycket man får tanka.
Den nya rutinen gäller för alla drivmedelsbolag i Sverige och för alla Visa- och Mastercard-kort, oavsett om det är betal- eller kreditkort. Undantag finns dock. Exempelvis vid användning av OKQ8 Visa-kort vid tankning på OKQ8 görs ingen reservation.
Ur bankernas perspektiv framhåller man att det nya systemet är bra för tankstationerna, eftersom det är ett sätt att undvika bedrägerier och tjuvtankningar. Mackarnas argument är snarare att kunden inte riskerar övertrassera sitt bankkonto.
Under reservationstiden är kundens pengar låsta i ett par minuter, men efter färdig tankning ska pengarna åter vara tillgängliga på kontot. Det finns dock tankkunder som råkat ut för att pengarna varit reserverade längre, upp till flera dygn i något fall. Enligt tankstationerna är den kortutgivande banken ansvarig och det är dit kunder i så fall ska vända sig.
Reservationen av upp till 1 500 kr görs bara när tankningen betalas med bankkort vid pumpen. Däremot inte vid kortbetalning i kassan eller kontantbetalning, där sådan fortfarande är möjligt.
En smidigare lösning är att använda ett separat tankkort, med månatlig samlingsfaktura. Då görs betalningen av exakt belopp i efterhand, och med ett splitkort går det också att separera kostnaden för privat- och tjänstekörning med förmånsbil.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera