Nya besiktningsregler kan ge körförbud

I maj införs nya besiktningsregler, som innebär att vissa bilar riskerar körförbud direkt. Under en övergångsperiod får dessa bilar besiktas tidigare än vad som anges på det senaste besiktningsprotokollet.

De nya besiktningsreglerna innebär bland annat att man slopar de fasta besiktningsperioderna, som baseras på sista siffran i registreringsnumret. Det nya besiktningsdatumet beror istället på när bilen besiktades senast.
Med det nya systemet ska personbilar och lätta lastbilar kontrollbesiktas första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången, andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes och därefter senast 14 månader efter den månad då den föregående besiktningen utfördes.
Exempelvis ska en bil som togs i bruk första gången i maj 2015 besiktas senast den 31 maj 2018. En bil som genomgick sin första besiktning i september 2016 ska besiktas för andra gången senast den 30 september 2018, och en äldre bil som besiktades i juni 2017 ska besiktas nästa gång senast efter 14 månader, den 31 augusti 2018.
En konsekvens av det nya systemet, som är en anpassning till EU-lagstiftningen, är att datumet för nästa besiktning som står på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt, eftersom det datumet baseras på de nuvarande reglerna.
Med det nya besiktningsintervallet på 14 månader för äldre bilar riskerar därför hundratusentals bilar, som besiktats tidigt i sin inställelseperiod under 2017, att få körförbud samma dag som de nya reglerna införs.
- Fordon med slutsiffra 3 och 4 kan få körförbud den 20 maj om den tidigare besiktningen har genomförts mer än 14 månader innan, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens Riksförbund.
För att underlätta övergången och undvika körförbud är det tillåtet att redan nu och fram till den 19 maj besikta dessa fordon, även om besiktningen sker utanför ordinarie besiktningsperiod, vilket egentligen kan ge körförbud.

Ta reda på när det är dags för nästa besiktning

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera