Ny märkning av drivmedel vid pump

I oktober införs en ny EU-gemensam märkning för drivmedel och nya fordon. Syftet är att underlätta att välja rätt drivmedel vid tankning.

Det nya EU-direktivet, som börjar gälla 12 oktober, omfattar alla drivmedelspumpar för bensin, diesel, fordonsgas (CNG), flytande fordonsgas (LNG), motorgas (LPG) samt vätgas (H2).
Förutom vid drivmedelspumparna och på pumphandtagen kommer märkningen att finnas i närheten av tanklocket och i instruktionsböckerna i nya fordon. Även återförsäljarna ska kunna tillhandahålla informationen. Fordon som omfattas är personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar, bussar samt mopeder, motorcyklar, tre- och fyrhjulingar.
Vid märkning ska kunden kunna matcha symbolen på drivmedelspumpen med en symbol på tanklocket. Märkningen gäller även elhybridfordon och laddhybridfordon. På sikt kommer även märkning för rena elfordon att tas fram för att underlätta vid laddning.
Det nya regelverket gäller endast nytillverkade bilar. Det finns feltankningsskydd att köpa till äldre bilar.
Den som upptäckter att bilens tankats med fel drivmedel ska inte starta motorn. Då kan det räcka att rengöra tanken. Om bilen startas med fel drivmedel är risken att själva motorn måste bytas.

De här symbolerna gäller:
Cirkel: Bensin, med märkningen E5, E10 eller E85, beroende etanolinblandning
Kvadrat: Diesel, med B (Biodiesel) följt av en siffra, beroende på inblandningen av biodrivmedel
Kvadrat, HVO100: ”XTL”, syntetiskt paraffiniskt drivmedel av dieseltyp, i Sverige HVO 100
Rutertecken: Gas, med bokstavskombination beroende på vilket gasbaserat drivmedel som avses

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera