Nu blir det förbud mot handhållen mobil

Från och med den 1 februari 2018 är det förbjudet för bilförare att använda handhållen mobiltelefon. Det har regeringen beslutat.

För att minska det trafikfarliga användandet av mobiltelefoner är det sedan december 2013 tillåtet för förare att använda mobiltelefon, och annan kommunikationsutrustning, endast så länge det inte utgör någon trafikfara.
På regeringens uppdrag har Transportstyrelsen utvärderat denna bestämmelse, vilket har resulterat i att det blir helt förbjudet att hålla i mobilen när man kör, oavsett om det påverkar körningen negativt eller ej.
- Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Förbudet, som genomförs genom att regeringen gör en regeländring i trafikförordningen, gäller såväl mobiltelefon som annan handhållen kommunikationsutrustning, och den gäller förare av alla motordrivna fordon på väg.
- Det här är något Motormännen har arbetat för länge och vi välkomnar beskedet som vi tror kommer att vara positivt för trafiksäkerheten, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera