Nu är alla Volkswagens fuskdieslar godkända

Den tyska transportmyndigheten KBA har godkänt åtgärder för alla dieselmodeller med motortyp EA189 som Volkswagen-koncernen manipulerat för att dölja höga utsläpp av kväveoxid.

Fram till dagens besked hade 47 procent av de drygt 228 000 svenskregistrerade bilar som omfattades av fusket en godkänd åtgärd. De nu aviserade godkännandena inkluderar alltså resterande bilar med dieselmotorn EA189, eller mer än hälften av samtliga drabbade bilar i Sverige.
- Jag kan konstatera att det här har tagit Volkswagen nästan ett och ett halvt år och under den tiden har de allra flesta fuskbilar avvecklats från företagen, säger Ronny Svensson, vd på Ynnor AB.
- Volkswagen har haft tur, fortsätter han. Eftersom trycket är stort på andrahandsmarknaden så har det inte blivit den värdeminskning på de här bilarna som en sån här skandal borde ge.
- Dessutom har jag noterat att Volkswagen gett bra rabatter på nya bilar, som Passat GTE, samtidigt som Volvo fasat ut storsäljaren V70, vilket gynnat Volkswagens försäljningssiffror, inte minst på tjänstebilsmarknaden.
Sedan tidigare har alla svenska kunder med fuskbilar informerats av Volkswagen Sverige om att deras fordon manipulerats. I Sverige omfattas 228 631 bilar av dieselfusket, fördelat på Volkswagen 141 832 bilar, Audi 58 269, Skoda 27 378 och Seat 2 152 bilar.
Volkswagen meddelar nu att de berörda varumärkena i nära samråd med myndigheter under de kommande veckorna successivt kommer att informera fordonsägarna i Sverige och på övriga marknader. Alla berörda kunder kommer då erbjudas att boka in en tid för serviceåtgärden hos valfri auktoriserad verkstad.
Åtgärden är kostnadsfri och kommer inte att medföra några extra kostnader för berörda kunder. Berörda kunder erbjuds vid behov kostnadsfri lånebil under servicebesöket. De nödvändiga tekniska åtgärderna genomförs över hela Europa i enlighet med de tids- och handlingsplaner som har utarbetats i samråd med den tyska transportmyndigheten.
Den tyska transportmyndighetens godkännande omfattar inte berörda fordon i USA och Kanada. Serviceåtgärden för fordon med motortyp EA189 inleds nu även i Sydkorea.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera