Norskt laddbilssug dränerar andrahandsmarknaden

Upp till nio av tio begagnade laddhybrider exporteras från Sverige. Stora subventioner på den norska andrahandsmarknaden gör efterfrågan så stor att svenska leasingkunder nekas att köpa ut sina elbilar.

Exporten av begagnade bilar har ökat med 145 procent sedan 2014. De flesta bilar som säljs utomlands är bensindrivna, även om andelen exporterade dieselbilar ökade till 47 procent 2017.
- Svenska begagnade bilar står sig bra internationellt mycket på grund av försvagningen av svenska kronan, som sedan 2014 gått ned med cirka 15 procent mot Euron, kommenterar Henrik Littorin, vd på Bilpriser.se.
Även begagnade elbilar och laddhybrider exporteras. Var femte laddhybrid som såldes i Sverige 2015 har redan exporterats, främst till Norge, och under 2016 exporterades ca 1 000 laddhybrider och ca 200 elbilar.
Två av tre laddhybrider och nästan varannan elbil exporterades till Norge, där höga subventioner, skattelättnader, möjlighet att köra i bussfilen och frihet från vägtullar är några orsaker till det norska laddbilssuget.
Enligt Elbil Sveriges ordförande Magnus Johansson har medlemmar blivit nekade att köpa loss leasade elbilar då hela partier blivit uppköpta av norska bilhandlare.
Bilden bekräftas av Gunnar Kjellman, VD på leasingbolaget ALD Automotive.
- Av alla Mitsubishi Outlander PHEV som registrerades 2014 och har sålts begagnade har över 50 procent gått på export, och av alla laddhybrider som registrerades 2016 och har bytt ägare har över 80 procent exporterats, för 2017 är siffran 90 procent.
Gunnar Kjellman konstaterar att incitamenten för privatpersoner att äga bland annat laddhybrider är för svaga, exempelvis ägs 95 procent av alla Volkswagen Passat GTE av juridiska personer.
- Införandet av bonus malus inte kommer att förändra efterfrågan på begagnade bonusbilar i Sverige, konstaterar han.

Läs mer och anmäl dig till Ynnors heldagsseminarium Klimatsmart vagnpark i Stockholm den 29 maj

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera