Några trygga trafiktips inför påskhelgen

Välj stora, mötesseparerade vägar i påsktrafiken. Och glöm inte att sista dag för dubbdäck är på lördag, påskafton, om inte vinterväglag råder. Då är det bara att behålla däcken på.

Över påskhelgen ökar trafiken på många av våra vägar, inte minst på vägarna mellan Stockholmsområdet och Dalafjällen, men det finns även vägar i södra Sverige som är extra trafikerade i påsk.
- Det är färre allvarliga olyckor på stora vägar. Därför är det säkrare att ändå välja en stor väg som är mötesseparerad, än en liten med mindre trafik, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, som konstaterar att det kommer vara mycket trafik redan på skärtorsdagen ut från storstadsområdena. Exempelvis på E20 mellan Göteborg och Stockholm och på E22 mot Öland. Fjällvägarna som belastas är framförallt riksvägarna 70, 80, 26, 83/84, E14 och E45:an.
- Detta är vägar med bitvis stora brister rent säkerhetsmässigt. För att undvika köer, försök välja andra dagar än långfredagen och annandag påsk, rekommenderar Carl Zeidlitz, som också varnar för att vårens tjällossning har börjat påverka vägytan, vilket kan leda till gropar, hål och ojämnheter. Där snösmältningen är igång kan vattensamlingar frysa på under nätterna och orsaka halka.
- Kör försiktigt, ha framförhållning, tänk på att hålla avstånd och undvik onödiga omkörningar, säger Carl Zeidlitz, som också har några andra råd för att öka säkerheten:
- Låt bli mobilen, var ute i god tid och var ordentligt utvilad. Ta god tid på dig, ta paus ibland och turas om att köra om ni kan. Acceptera att resan tar den tiden det tar.
Den 15 april, påskafton i år, är sista dagen då det är tillåtet med dubbdäck. Men om det fortfarande är vinterväglag eller om det befaras bli halt, är det bara att behålla dubbdäcken på. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.
Regeln gäller bara dubbade vinterdäck, så den som har odubbade vinterdäck behöver inte byta till sommardäck innan den 16 april.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favorit

Du kanske också gillar...

Kommentera