Några tips inför bilresan i sommar-Sverige

Sommaren är högsäsong för vägarbeten. Det påverkar semestertrafiken och trafiksäkerheten. Motormännen har sammanställt några tips för att planera bilresan rätt och listar de vägarbeten som påverkar trafiken mest i sommar.

- Se till att vara utvilad och turas om att köra. Starta resan i god tid – köer vid vägarbeten kan göra restiden längre än vanligt, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
På senare år har flera olyckor inträffat där vägarbetare har skadats eller till och med dödats.
- Kör försiktigt och följ hastighetsbegränsningarna när du passerar vägarbeten. Tänk på att inte utsätta vägarbetarna för risker.
För en säker resa, välj mötesseparerade vägar där det är möjligt, håll avstånd och hastighetsbegränsningar. Kör inte ”dagen efter” – försäkra dig om att du är nykter och utvilad.
Andra saker man kan tänka på är att kontrollera däcken och lufttrycket, fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen. Se också över belysningen och se till att ha med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa i bilen. Ladda mobiltelefonen – men använd den aldrig när du kör. Se till att ta med extra vatten i bilen, skönt att ha om man fastnar i bilköer i värmen.
Glöm inte heller att ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare. Motormännen, som har rankat de bästa rastplatserna i Sverige, har också gjort en sammanställning över de vägarbeten som påverkar trafiken mest i sommar.

Se Motormännens listor här 

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera