Mercedes återkallar efter påstått fusk

Tyska myndigheter tvingar Daimler att återkalla 774 000 Mercedes-bilar på grund av påstått fusk vid utsläppsmätning. Daimler accepterar åtgärder men kan komma att låta ärendet avgöras i domstol.
- Tysklands snabba och hårda agerande mot Daimler är ett bevis på att kontrollerna har blivit bättre, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).

Den tyska fordonstillverkaren Daimler tvingas återkalla och åtgärda 774 000 dieseldrivna Mercedesbilar, sedan tyska myndigheter funnit att bilarna manipulerats att vid test visa för låga kväveoxidutsläpp. Av de 774 000 bilarna har 238 000 sålts i Tyskland.
Återkallandet kommer efter möte med den tyska regeringen, som hotat att stämma Daimler på 5 000 euro per bil om man inte vidtog åtgärder. Hotet var värt närmare 40 miljarder kronor.
De bilmodeller som återkallas är Vito, GLC och C-klass med den Euro 6-klassade 220d-motorn. Detta är bilar som klarat de avgaskrav som började gälla i och med att Euro 6 infördes 2015. De är alltså nyare än de Euro 5-klassade bilar som omfattades av Volkswagens utsläppsskandal Dieselgate.
Uppgifter finns som hävdar att den tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen, KBA, konstaterat att Mercedes manipulerat den mjukvara som styr utsläppsprocessen på liknande sätt som Volkswagen gjorde. Enligt Matthias Brock, presstalesperson för Daimler, kan frågorna komma att redas ut i kommande rättsliga prövningar.
Samma dag som Mercedes återkallande offentliggjordes gjorde polisen husrannsakan hemma hos Audichefen Rupert Stadler och ytterligare en styrelseledamot inom Audi. Polisen har tidigare gjort razzior vid Audis huvudkontor och en fabrik. Även här gäller det manipulation av utsläppen från uppemot 200 000 dieselbilar som sålts på den europeiska och amerikanska marknaden.
Den centerpartistiske EU-parlamentarikern Fredrick Federley är kritisk mot att bilindustrin mörklägger och fuskar.
- När jag och mina kollegor i EU-parlamentets dieselgateutskott tittade närmare på saken såg vi att medlemsländerna brast i sina undersökningar av bilproduktionen. Därför är Tysklands snabba och hårda agerande mot Daimler ett bevis på att kontrollerna har blivit bättre, vilket i sig är bra, säger han i ett pressmeddelande.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera