Mazda och Mercedes får högt betyg av Euro NCAP

Fyra av sju bilar i Euro NCAP:s senaste säkerhetstest får högsta betyg. Bland annat den första testade bränslecellsbilen och Mercedes A-klass. Resterande tre modeller får fyra stjärnor.

En av de fyra fullpoängarna är Mazda 6. När modellen kom 2013 belönades den med maximala fem stjärnor, enligt då gällande Euro NCAP-test. Nya Mazda 6, som lanserades tidigare i år, får också högsta betyg av Euro NCAP i det aktuella testet, som är betydligt tuffare.
Mazda 6 har adaptiv farthållare och autobroms för hastigheter i upp till 160 km/h som standard. Även trafikskyltsavläsning med tillhörande navigation och head-up display, döda-vinkelövervakning samt filhållningsassistans med korrigerande effekt ingår i instegsmodellen Mazda 6 Vision.
I själva krocktestet är resultatet för skydd av vuxna passagerare 95 procent och resultatet för skydd av barn 91 procent. Ännu bättre blir resultatet för den fjärde generationen Mercedes A-klass; 96 och 91 procent. Som en jämförelse kan nämnas Volvo XC40, som testades tidigare i år. Den fick 97 respektive 87 procent.
Hyundai Nexo är den första bränslecellsbil som testats av Euro NCAP. Även den får högsta betyg. Modellen lanseras i Sverige våren 2019. Övriga två modeller som får fem stjärnor är alltså Mercedes-Benz A-klass, samt elhybrid-suven Lexus ES som är på gång in på den svenska marknaden.
Nya Peugeot Rifter, som kommer till Sverige första halvåret 2019, får fyra stjärnor. Samma betyg får stallkamraterna Citroën Berlingo och Opel Combo.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera