Många rattsurfare trotsar förbudet

Trots det nya förbudet mot rattsurfning, är det fler bilister idag än för ett par år sedan som använder handhållen mobil. Okunskapen är stor om vad man får och inte får göra när man kör.

Den 1 februari 2018 infördes totalt förbud mot att hålla en mobiltelefon i handen vid körning. Det innebär att det är förbjudet att SMS:a, surfa på nätet eller prata i telefon utan handsfree bakom ratten. En förare som använder mobilen under körning har sämre reaktionstid och längre bromssträcka. Om man tittar ned i två sekunder när man kör i 40 hinner bilen rulla 22 meter utan kontroll.
En undersökning från försäkringsbolaget If visar att det fortfarande är många som ägnar sig åt andra aktiviteter än att enbart hålla ögonen på vägen medan de kör bil. 30 procent av bilförarna pratar ibland med mobilen i handen medan de kör, mer än var tredje GPS-navigerar, nästan en av fyra SMS:ar och lika många väljer musik på sin mobil under körning.
När motsvarande undersökning gjordes för två år sedan svarade endast 24 procent att de pratar med mobilen i handen under färd, 23 procent uppgav att de ibland GPS-navigerar och endast var tionde svarade att de skickar SMS bakom ratten.
- Det är allvarligt att så många har fokus på mobilen medan de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt skriva meddelanden eller titta på film, då utsätter man både sig själv och andra för livsfara, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.
I undersökningen framgår att många förare är osäkra på vad den nya lagen innebär. Var sjätte känner inte till att förbudet innebär att man inte får SMS:a, var femte tror inte att förbudet innefattar att man inte får titta på film under körning. En av fem tror att man inte får prata i mobilen över huvud taget medan man kör.
- Den som vill hålla sig på rätt sida om lagen och undvika olyckor bör hålla händerna på ratten och koncentrera sig på vägen istället för mobilen. Om du måste kolla upp något, använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla mobilen i handen. Ställ in adresser och liknande i förväg eller ta hjälp av en medpassagerare, säger Caroline Starck.
Sedan 1 oktober 2018 kan polisen bötfälla direkt om en person stoppas för att ha rattsurfat. Bötesbeloppet är 1 500 kronor.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera