Många offentligt ägda miljöbilar i storstäderna UPPDATERAD

Sex av tio kommunala personbilar är miljöbilar, och nästan åtta av tio landstingsbilar, men skillnaderna är stora mellan olika delar av landet. Miljöbilar saknas helt i delar av Norrland. Det visar Miljöfordonsdiagnosen 2017, som dock inte omfattar alla offentligt använda bilar.

Hos de bästa kommunerna och landstingen är över 90 procent av personbilarna klassade som miljöbilar. Stockholm ligger i topp med 94,5 procent, före Göteborg (91,9%) och Botkyrka (91,3%). Snittet för alla kommuner är 60 procent miljöbilar. Skåne län toppar bland landstingen, med hela 97,1 procent miljöbilar, före Kalmar län 91,2 procent. Här ligger snittet för samtliga landsting på 77 procent.
Enligt Miljöfordonsdiagnos saknar miljöbilsklassade personbilar i vagnparken i ett antal Norrlandskommuner . Det är Arjeplog, Bjurholm, Dorotea, Nordmaling, Pajala, Sorsele och Åsele.
För lätta lastbilar ligger Stockholm i topp bland kommunerna med 72,5 procent miljöklassade lätta lastbilar. Därefter kommer Västerås (64,1%) och Helsingborg (62,6%). Bästa landsting är Örebro som har 35,9 procent miljöfordon av sina lätta lastbilar. Kommuners och landstings snitt för andel miljöfordon av lätta lastbilar är 19,6 respektive 16,0 procent.
För kommunernas personbilar minskade koldioxidutsläppen med i snitt 7 g per km mellan 2015 och 2016. Från 134 till 127 g per km, vilket är en förbättring med 5,3 procent.
Det är Miljöfordon Syd och Bisnode som ligger bakom Miljöfordonsdiagnos, som har byggts upp med stöd från Energimyndigheten, Trafikverket och i samarbete med SKL.
En begränsning i Miljöfordonsdiagnos är att alla offentligt ägda och brukade fordon inte är med. Exempelvis saknas fordon som hyrs eller leasas operationellt. Vid en jämförelse mellan landets två största kommuner ingår i undersökningen 1 739 personbilar från Göteborgs stad men endast 415 stycken från Stockholms stad. Det beror bland annat på att mycket av Stockholms verksamhet är outsourcad, bland annat hemtjänsten, och de privatägda bolagens bilar syns inte i Miljöfordonsdiagnosen 2017.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favorit

Du kanske också gillar...

Kommentera