Leasingmoms hett ämne på Stora Tjänstebilsdagen

Pelle Gustavsson är momsexpert på Tholin & Larsson. På Stora Tjänstebilsdagen ska han bland annat prata om vad man ska tänka på för att inte redovisa moms fel vid avslut av leasingavtal. Exempelvis, när bilen har sålts vidare av en tredje part är bokföringsunderlaget ofta bristfälligt.

- Ofta är det svårt att veta på vilket sätt avslutet har skett. Vem har skickat ut avräkning och hur ska denna tolkas. Då blir det också svårt att avgöra hur momsen borde hanteras. Jag har dock några knep och idéer som jag tänkte dela med mig av så att momsen blir rätt – hos leasetagaren i alla fall.
En annan aktuell fråga när det gäller leasade bilar är Skatteverkets syn på gränsen mellan finansiell leasing och avbetalningsköp, beroende på hur avtalet är skrivet. Om Skatteverket klassar det som ett avbetalningsköp, får leasetagaren inte göra något avdrag för halva momsen.
Hur ska man tänka när det är dags att teckna nytt finansiellt leasingavtal?
- Framförallt bör man kontrollera avtalsvillkoren så att man inte är skyldig att köpa loss bilen eller anvisa annan köpare när avtalet går ut.
Och vad ska man tänka på när det gäller befintliga avtal?
- Lite svårt att svara på. Jag önskar att leasingbolagen kunde ta bort krav på utköp i redan ingångna avtal, säger Pelle Gustavsson, som på Stora Tjänstebilsdagen också lär få frågor om hur klimatbilsbonusen, på upp till 60 000 kr för elbilar, ska hanteras i leasingavtal. Exempelvis finns det en del leasegivare som drar momsen på stödet innan det betalas till kunden.
- Om leasingbolaget sätter ned priset med endast 48 000 kr plus moms får enligt min mening inte leasetagaren full kompensation, säger Pelle Gustavsson.

Texten är en förkortad version av en artikel i senaste numret av Dagens Tjänstebil. Läs hela artikeln här