Kritik mot säkra Toyota RAV4

Folksam har nyligen rankat Toyota RAV4 som den säkraste bilen på marknaden. Nu varnar Teknikens Värld för att den uppdaterade versionen av bilen är så farlig att man avråder från köp.

Vartannat år sammanställer Folksam rapporten ”Hur säker är bilen?”, som baseras på faktiska trafikolyckor i kombination med resultat från krocktester och information om säkerhetsutrustning. I årets sammanställning är Toyota Rav4, modellår 2013-2018, hela 52 procent säkrare än medelbilen och därmed säkrast av 324 granskade modeller.
Ytterligare några modeller är minst 47 procent säkrare än snittbilen. Bland annat Volvo XC90 02–15 och Volvo XC60 08–17. Just Volvo står ut, då alla deras nyare modeller som ingår i rapporten är över 40 procent säkrare än medelbilen, oavsett storleksklass.
- Många SUV:ar och stora bilar är säkrast i jämförelse med medelbilen, konstaterar Anders Kullgren, forskningschef Folksam.
Nu har Teknikens Värld testat nya Toyota Rav4 i ett så kallat älgtest. Tidningen ger bilmodellen underkänt.
”Beteendet i undanmanöverprovet är så pass farligt att vi, till dess att Toyota åtgärdat felet, avråder från köp av bilen” skriver Teknikens Värld.
Teknikens Världs har under året testat två olika Rav4:or. Båda har uppvisat samma oroande beteende.
”Världens största biltillverkare Toyota har ännu en gång släppt ut en produkt på marknaden som inte klarar av att prestera ett säkert beteende genom älgtestet”, konstaterar Teknikens Värld.
I ett svar skriver Erik Gustafsson, PR- och kommunikationschef på Toyota Sverige, att Rav4 under utvecklingsfasen har klarat Toyotas samtliga interna tester, inklusive ett älgtest motsvarande Teknikens Värld.
- Vi garanterar att alla Toyota-kunder kan känna sig trygga med säkerheten i deras bilar, hävdar Erik Gustavsson.

Läs mer om Folksams rapport ”Hur säker är bilen?” i Tjänstebilsfakta 3, 2019