Kostnaden för snabbladdare är småpotatis

- Politikernas visionslöshet är ibland irriterande, säger Fredrik Sandberg, chefredaktör på tidningen Elbilen i Sverige, inför Stora Elbilsdagen den 22 maj, där han kommer att prata om utbudet av elbilar idag och tre år framåt.

Vilka trender ser du är på gång nu, och de närmaste tre åren?
– Massproduktionen av elbilar är den stora trenden, elbilar är inte längre någonting de stora biltillverkarna tar fram i små volymer för att få ner utsläppsnivåerna på sin bilflotta utan en produkt som de kan tjäna pengar på. Räckvidden blir betydligt längre, priserna lägre och laddningen snabbare.

Vi ligger flera år efter Norge. Ska vi kopiera deras recept, eller vilken väg ska vi gå?
– Om politikerna menar allvar med sina visioner om utsläppsfri bilism är det absolut den rätta vägen. Det är inte direkt raketforskning att lista ut. Men det finns dessvärre starka krafter som är ute efter bilar generellt, oavsett utsläpp. Det är ett problematiskt förhållningssätt. Man kan inte bromsa och gasa samtidigt.

I Norge är det privatpersoner som köpt elbilarna, i Sverige brukar man hoppas på företag. Ska man göra det?
– Vill man få fler elbilar på vägarna bör man vässa stödet så att privatpersoner finner det lönsamt att köra elbil. Bort med vägtullar för elbilar och skrota momsen.

Märker du om företagen/vagnparksägarna är intresserade?
– Det finns ett stort intresse. När tekniken blir bättre och priserna lägre kommer det att bli allt mer självklart att välja elbil.

Nu kommer Klimatklivet och ladda hemma-stödet tillbaka, är det viktigt? Vilka andra styrmedel behövs?
– Statligt stöd skyndar på teknikomställningen, vilket naturligtvis är bra. Men jag hade gärna sett en fastare hand från statligt håll. Kostnaden för att smälla upp snabbladdare över hela landet är i infrastruktursammanhang småpotatis. Visionslösheten är ibland irriterande.

När kommer subventionerna inte att behövas längre, när köps elbilarna ändå?
– Inom fem år.

Det här är en förkortad version av en intervju med Fredrik Sandberg i tidningen Dagens Tjänstebil, som du kan läsa här i sin helhet

Läs mer och anmäl dig till Stora Elbilsdagen

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera