Inblandade biodrivmedel bakom ökad dieselförsäljning

Försäljningen av diesel steg i mars, jämfört med förra året, och andelen biodrivmedel i diesel är nu över 35 procent, enligt preliminär statistik från SPBI. Försäljningen av bensin och E85 sjönk i mars.

Dieselförsäljningen ökade med fyra procent i mars till ca 501 900 kubikmeter. Hittills i år har dieselförsäljningen ökat ca två procent till 1 374 300 kubikmeter. I marssiffrorna ingår även inblandning av biodrivmedlen HVO och FAME, vars andel ännu inte redovisas. Men i februari var andelen inblandade biodrivmedel i dieseln mer än 35 procent, fördelat på HVO knappt 24 procent och FAME 12 procent.
- Att använda biodrivmedel i vanliga bilar utan särskild infrastruktur är det billigaste och bästa sättet att minska koldioxidutsläppen från transportsektorn, hävdar Ulf Svahn, VD på SPBI, Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet.
Försäljningen av bensin i mars uppgick till ca 261 500 kubikmeter. Det är en nedgång med ca 19 700 kubik eller sju procent. Under årets tre första månader såldes 708 200 kubikmeter bensin, en nedgång med ca 48 300 kubik eller sex procent. I siffrorna ingår ca fem procents inblandning av biodrivmedlet etanol.
Försäljningen av E85 sjönk under mars och uppgick till ca 2 300 kubikmeter, vilket är en nedgång med ca 14 procent jämfört samma månad föregående år. Dock från låga nivåer. Ackumulerat var försäljningen till och med mars ca 7000 kubikmeter, en försäljningsökning med ca 32 procent.

Ebba Tamm, miljö- och produktchef på SPBI, är en av talarna på heldagsseminariet Klimatsmart Vagnpark den 27 april

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera