Hertz nära konkurs

Amerikanska medier har under den senaste tiden uppmärksammat Hertz Global Holdings – det företag som innefattar varumärkena Hertz Corporation, Dollar och Thrifty, som hårt utsatt i coronapandemin. Spekulationer kring en ansökan om en så kallad Chapter 11 har inte kommenterats av företaget. Chapter 11 innebär ett skydd mot konkurs och är en företagsrekonstruktion. Hertz affärsmodell bygger på franchiseverksamhet, vilket innebär att verksamheterna i tex Norden inte direkt påverkas av eventuella rekonstrueringar i USA. I Sverige innehas de huvudsakliga franchiserättigheterna av First Rent a Car AB som är ett helägt dotterbolag till Volvo Cars.

”Jag vill understryka att vår verksamhet i Norden inte påverkas av den händelseutveckling som pågår i USA. I Sverige kan våra kunder vara trygga med att fortsatt boka hyrbil hos oss. Våra franchiserättigheter påverkas inte av utvecklingen i USA och vårt fokus är precis som tidigare att parera coronapandemin och ta hand om våra kunder och medarbetare på ett bra och säkert sätt.” säger Hertz Sveriges vd Mattias Wäne.

Hertz har både globalt och lokalt engagerat sig i kampen mot Covid-19 och Hertz Sverige är nationell beredskapspartner till Svenska Röda Korset och bistår med hjälp nationellt. Företaget bidrar också tillsammans med en rad andra hyrbilsaktörer till den ideella organisationen WeFightCovid.org som mobiliserar privatpersoner och företag för att stötta svensk sjukvård att slåss mot coronaviruset.

”Det internationella resandet har sjunkit dramatiskt men trenden visar att våra kunder i högre utsträckning hyr bil i längre perioder och nyttjar vår långtidsprodukt, vilket är positivt. Vi ser också att våra kunder bokar korttidshyra av bil med kortare framförhållning än tidigare och att de avvaktar ytterligare rekommendationer från exempelvis Folkhälsomyndigheten innan de bokar bil. Vi ser att bokningsläget går åt rätt håll för kommande veckor”, säger Mattias Wäne.