Golf höjer gasbilsförsäljningen

Medan den totala nyregistreringen av personbilar är lägre i år jämfört med förra året, har rekordmånga nya gasbilar registrerats i augusti och september. Bakom siffrorna ligger Volkswagens nylansering av Golf med gasdrift.

Hittills i år har nybilsregistreringen minskat med 12,3 procent jämfört med samma period förra året, enligt Bil Sweden. 30,4 procent av dessa är dieselbilar, vilket är en minskning jämfört med 38,9 procent dieselbilar förra året.
Men för gasbilarna pekar det uppåt. Augusti var en av de bästa månaderna, hittills, när det gäller antalet nyregistrerade gasbilar. 1 135 stycken, jämfört med endast 484 i augusti förra året. Nära hälften av dessa, 534 stycken, var gasversionen av Volkswagen Golf, Sportscombi TGI.
Även i september var gasbilarna betydligt fler än samma månad förra året. 629 jämfört med 215. Av dessa var mer än hälften 352 stycken, VW Golf TGI. Det betyder att av 3 839 nya gasbilar hittills i år, är mer än var tredje, 1 365 stycken, Golf TGI. Detta jämfört med samma period 2018 , då totalt 2 912 nya gasbilar registrerades, varav 805 Golf TGI.
Det betyder att det totala antalet nya gasbilar ökat med 32 procent, medan ökningen för Golf TGI är hela 41 procent.
- Vi på Volkswagen har en stark tradition av gasbilar och vi är glada över att nu återigen erbjuda populära Golf Sportscombi med gasdrift. Vi förväntar oss ett stort intresse, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.
Efter Volvos 60-serie är VW Golf också den mest registrerade modellen hittills i år, oavsett drivmedel. Senare i år blir det världspremiär på en ny Golf-generation, och i höst lanserar Volkswagen gasdrivna Polo TGI på den svenska marknaden.
Gasbilar är prioriterade i bonus malus-systemet genom att köparen dels får en bonus på 10 000 kr, dels att bilen inte straffbeskattas utan att fordonsskatten beräknas på samma sätt som innan bonus malus-systemet infördes.
Även för de andra bonusbilarna pekar siffrorna uppåt. Antalet nya elbilar var i september 1 751 stycken, mycket tack vare bästsäljaren Tesla Model 3, med 716 nyregistreringar. Andelen nya elbilar är 6,7 procent hittills i år, jämfört med 4,9 procent förra året.
Antalet nya laddhybrider var i september fortfarande fler än elbilarna, 1 770. Andelen nya laddhybrider är 6,3 procent hittills i år, jämfört med 5,9 procent förra året.