Gasbussarna i Region Kalmar, detta har hänt.

Under det senaste året har tre minibussar drivna med biogas exploderat utan någon synbar orsak. Efter den senaste explosionen, som inträffade i Nybro förra veckan, togs beslutet att alla dessa bussar skulle förstöras.

Bussarna, tillverkade av Fiat, är ombyggda husbilar av modellen Fiat Ducato. För att minska vikten byttes ståltankarna ut mot komposittankar, en ombyggnad som gjordes innan bussarna togs i drift 2019. Mattias Ask, trafikdirektör vid Kalmar länstrafik (KLT), uppgav att viktklassningen var anledningen till förändringen.

En rapport från Region Kalmar 2020 beskriver att modifieringarna gjordes i samarbete med Fiat.

Förstörelsen av bussarna, som har fem gastankar vardera, beräknas ta fem dagar med två timmar per buss. Arbetet började i söndags.  Ingemar Idh vid Räddningstjänsten Sydost förklarar att tankarna punkteras för att förhindra explosioner, vilket medför höga smällar och därför krävs ett avspärrningsområde på 100 meter.

Sex bussar har redan förstörts, och arbetet utförs i samarbete med Försvarsmakten, som använder en bultpistol på distans för att punktera tankarna. Räddningstjänst, polis och ambulans ansvarar för avspärrningar och säkerheten runt området.

Bakgrunden till förstörelsen är tre spontanexplosioner: en i Västervik 2023 och två i Nybro, den senaste förra veckan. Trots instruktioner att tömma gasen innan växling till bensin kvarstod biogas i tankarna vid den senaste explosionen, vilket ledde till beslutet om förstörelse.

Sammanlagt körs 50 av minibussarna av olika bussbolag för regionen och länstrafiken, medan övriga används av Kalmar och Mörbylånga kommuner för färdtjänst, sjuktransporter, skolskjuts och närtrafik.