Fyra procent kör sämre än de flesta

Bara fyra procent av Sveriges bilförare tycker att de själva kör sämre än snittföraren. Däremot tycker var femte bilförare sig tillhöra de bästa i landet och ger sig själv toppbetyget 5. Högavlönade män anser sig köra allra bäst., medan kvinnor har en mer realistisk syn på den egna körförmågan.

Det är försäkringsbolaget If som bett 3 133 svenska körkortsinnehavare att sätta betyg på sig själva som bilförare på en skala mellan 1 och 5. Männen ger sig själva ett medelbetyg på hela 3,88, medan kvinnorna ger sig själva 3,67 i medelbetyg.
De regionala skillnaderna är stora, men förarna i två grannlän har bästa respektive sämsta självförtroendet bakom ratten. I Västmanlands län ger förarna sig själva ett snittbetyg på hela 3,97, medan förarna hos grannen i väster, Örebro län, ger sig själva det sämsta betyget av alla. 3,56.
Bara tre procent av de tillfrågade förarna anser sig vara sämre än medelsnittsföraren och en procent tycker själva att de är en mycket dålig bilförare. Däremot ger var femte förare (21 procent) sig själva en 5:a i bilkörning. Var tredje (34 procent) ser sig som en medelmåtta bakom ratten.
- Det finns klara risker med att inte inse sina begränsningar som bilförare. Lite självinsikt skulle kanske inte skada på vissa håll, kommenterar Caroline Uliana, informationschef på If.
Nära tre av fyra män ger sig själva en 4:a eller 5:a som bilförare. Endast 27 procent av männen anser att de kör som en medelmåtta och ger sig själv betyget 3. Bland kvinnorna ger störst andel – 42 procent – sig själv en 3:a i betyg. 19 procent ger sig själva högsta betyg.
- Rent objektivt borde kvinnor ge sig själva lite bättre betyg än män, då de är inblandade i färre trafikincidenter. Omfattande studier visar att även om hänsyn tas till körsträcka, bilmodell och region kvarstår stora riskskillnader mellan könen, säger Caroline Uliana.
Höginkomsttagare har betydligt större självförtroende bakom ratten än de med lägre inkomster. Av de som tjänar över 700 000 kronor om året ger 72 procent sig själva en 4 eller 5 i betyg på en femgradig betygsskala. Motsvarande siffra bland de som tjänar under 300 000 kronor per år är 55 procent.

Läs också Dåliga förare är värst

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera