Fördel elbilen om sex år

- Jag tror att elbilen når sin ”tipping point” om 300 veckor, då blir det allvar på vägarna, säger Peter Gillbrand, AVL, leverantör av produkter och tjänster för drivlineutveckling.

– Ännu syns inte så mycket på vägarna, men med tanke på vad det investeras i, finns det all anledning att tro på en dramatisk omställning, säger Peter Gillbrand som är föredragshållare på Autogloben under rubriken ”Drivlinor, vad händer de närmaste 520 veckorna”, där han tar upp utmaningarna för framtida drivmedel.
- Det vi ser nu är dramatisk omställning. Lite som när den första iPhonen kom på marknaden, det är faktiskt 520 veckor sedan, säger Peter Gillbrand, som menar att om man tittar tio år framåt upplever många att det är oöverskådligt långt fram i tiden, men tittar man bakåt är det inte lika långt.
Peter Gillbrand dömer ut dieseln, åtminstone för personbilar i småbils- och mellansegmentet. För tyngre fordon kommer dieseln att leva kvar länge, för tunga personbilar likaså. Framtiden blir tveklöst mer elektrifiering, mer rena elbilar, som exempelvis Tesla. Men samtidigt kommer hybriderna att leva vidare så länge räckvidden för elbilarna inte är mer än runt 500 km och det kommer att dröja innan vi når över 800 km.
Problemet är inte tillgång på olja, det finns fortfarande mycket kvar och priset sjunker. Inte heller klimatförändringarna är det största hotet.
- Jag menar att det snarare är en moralisk fråga, det kan inte vara rätt att 3-4 generationer plockar ut all oljan ur marken som tagit miljoner år att bilda och inte lämna någonting kvar till kommande generationer. Det håller inte, det är inte etiskt rätt, säger Peter Gillbrand.
Autogloben arrangeras i Stockholm, månadsskiftet januari-februari 2018.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera