Ford återlanserar etanolbilen

Sedan WLTP-testet infördes i september förra året har det inte marknadsförts några nya etanolbilar. Nu återintroducerar Ford etanolbilen, när man börjar sälja Kuga EcoBoost E85, men några WLTP-siffror är ännu inte presenterade.

 

SUV:en Ford Kuga EcoBoost E85 går redan idag att beställa hos Ford-återförsäljare över hela landet. Det går att tanka såväl E85 som vanlig bensin i bilen, men en bil som tankas med E85 halverar klimatpåverkan jämfört med motsvarande bensinbil. Motorn, som modifieras direkt i fabriken i spanska Valencia där bilarna byggs, känner själv av vilket bränsle som finns i tanken. Bilen kommer att börja levereras i början av sommaren. Ford har ännu inte presenterat hur stort bilens koldioxidutsläpp är, enligt WLTP.

- E85 som drivmedel har varit väldigt orättvist behandlat av politiken de senaste åren, och det har gjort att marknaden dalat. Men potentialen i drivmedlet finns fortfarande där och vi hoppas att fler märken ska följa efter oss nu. På så sätt kan vi tillsammans visa för politiken att vi i branschen fortfarande tror på E85 och få till förbättringar som kommer gynna både klimatet och infrastrukturen, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Som argument för att återlansera etanolbilen anger Ford dels prisläget för E85, dels att en omställning mot förnybara drivlinor är högsta prioritet hos alla bilmärken med självaktning.

- Bilbranschen måste ställa om till förnybara drivmedel och det behöver gå fort. Elbilar kommer inte kunna vara hela lösningen inom de närmaste fem–tio åren, och under den perioden behövs kompletterande lösningar. Där ser vi att etanolen fyller ett stort behov. Distributionsnätet finns redan och tekniken är beprövad, säger Erik Lindham.

E85 finns redan finns på tusentals bensinmackar över hela Sverige. En liter E85 kostar ca 11,60 kr per liter, medan priset för en liter bensin är 16,19 kr. Det gör att milkostnaden blir knappt en kr lägre med E85 än med bensin, om man räknar med en 30-procentig högre drivmedelsförbrukning för en E85-bil. Dessutom är fordonsskatten betydligt lägre än för motsvarande bensindrivna bil.

Lanseringen av en etanolbil är en del i Fords omställning till förnybara drivmedel. Under året kommer Ford även att erbjuda transportbilar godkända för biodieseln HVO, samt laddhybrider och mildhybrider. I början av nästa år kommer en helt eldriven, Mustang-inspirerad SUV.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera