Folksam kräver autobroms för säkra och snåla bilar

Folksam har listat alla av 2016 års bilmodeller som uppfyller företagets krav trafiksäkerhet och miljömässig hållbarhet. 62 bilmodeller finns på årets lista, 10 färre än förra året. De 62 modellerna finns i 827 olika varianter.

 

- De 300 000 nya bilar som beräknas köpas under 2016 kommer att rulla på våra vägar i många år. Om nybilsköparna väljer modeller som klarar våra högt ställda säkerhets- och miljökrav kan de bidra till att spara liv och värna miljön. Därför är det viktigt att påverka de största inköparna av nya bilar. Det är också en fråga som engagerar många av våra kunder, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Folksam granskar alla nya bilmodeller utifrån säkerhet och låg miljöpåverkan. För att kunna följa utvecklingen revideras kvalificeringskraven och i år är autobroms ett krav för att kvalificera sig till listan Säkra och snåla nybilar 2016.

Folksam konstaterar också att viktiga säkerhetssystem som autobroms blir allt vanligare. 22 procent av Sveriges bilmodeller erbjuder autobroms som standard på alla sina versioner. Föredömliga bilmärken, enligt Folksam, är Honda, Mazda, Mercedes, Skoda, Toyota, Volkswagen och Volvo som i stor utsträckning erbjuder autobroms som standard i alla bilstorlekar.

Autobroms delas upp i ”City”, som är aktivt i lägre farter under 50 km/timme, och ”Inter Urban” som är aktivt i högre farter. Det är ett automatiskt bromssystem som med hjälp av en kombination av sensorer kan känna av och reagera om du närmar dig ett fordon eller objekt framför dig för snabbt. Bedöms krocken som oundviklig så kommer bilen att bromsa själv. Hur mycket fart som kan bromsas ned varierar mellan bilmärken, cirka 20–50 km/timme kan bromsas bort.

Andra system som Folksam rekommenderar är körfältsvarnare, så kallade LKA eller LDW, som varnar och till och med styr tillbaka om du oavsiktligt är på väg att lämna körfältet.

Miljökraven har skärpts något där Folksam förutom utsläppskraven på koldioxidutsläpp CO2, nu även kräver att motorerna uppfyller Euro6 alternativt klassas som miljöbil. På så vis ställs krav på kväveoxider NOx och kolväten HC. Värt att notera är att andelen miljöbilar på nybilsmarknaden har bromsat upp. 2014 var andelen miljöbilar 3,8 procent som ökade till 10,5 procent 2015, för att i år lägga sig på 11,4 procent.

Flest godkända bilmodeller i Folksams lista hittar man bland mellanklassbilarna med 18 modeller. Bland SUV:ar är det bara fem modeller som klarar årets krav.

Alla bilar i listan uppfyller Folksam krav, men de bilar som bedöms vara klassledande och extra säkra rekommenderas av Folksam som Bra val.

Det är nittonde året i rad som Folksam granskar biltillverkarnas nya bilmodeller.

Carina Lundberg Markow, Folksam, var gästföreläsare på Stora Tjänstebilsdagen 2015

Se hela listan här

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera