Fem tips inför bilsemestern

Inför sommarens bilsemester har Opus Bilprovning sammanställt fem viktiga tips att tänka på för att göra resan smidigare.

Kolla reglerna som gäller där du ska köra
Bara för att en lag gäller i Sverige betyder det inte att den är likadan i andra länder. I till exempel Tyskland är det förbjudet att stanna av autobahn, även om bensinen tagit slut. I exempelvis Belgien, Frankrike och Italien är det lag på att ha en reflexväst i bilen.

Se till att bilen fungerar
Även om bilen verkar fungera utmärkt för stunden, så kan det uppstå problem exempelvis om däcken börjar bli slitna. Se även till att all belysning fungerar och att det finns en varningstriangel i bilen.

Använd powerbank eller GPS
Med ett annat språk än svenska på skyltarna kan det bli svårt att hitta rätt. Att använda mobilen kräver en powerbank, om det inte går att ladda i bilen, annars kan det vara värt att köpa en riktig GPS med alla dess fördelar.

Lasta bilen rätt
Vid semester krävs oftast en hel del packning, och ska en hel familj iväg med sina väskor är det risk att bilen lastas fel. Vid ojämn viktfördelning blir bilens köregenskaper sämre och kan vara en direkt trafikfara vid exempelvis kurvor eller kraftiga inbromsningar.

Ha koll på bilen
Vid exempelvis hyra en bil är det väldigt viktigt att ta god tid och inte skynda iväg. Titta i manualen. Det är bättre att i förväg veta hur vindrutetorkarna fungerar än att bli stressad när behovet blir akut.