EU kommissionen mildrar CSRD kraven för Europeiska företag.
Den 26 februari 2025 presenterade Europeiska kommissionen ett förslag om att förenkla och ändra flera hållbarhetsrelaterade direktiv, inklusive Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Syftet med förslaget är att minska den administrativa bördan för företag och stärka EU:s globala konkurrenskraft.
Huvudsakliga ändringar i CSRD:
- Tillämpningsområde: Rapportering enligt CSRD föreslås endast gälla för stora företag med över 1 000 anställda, vilket innebär att cirka 80% av de företag som tidigare omfattades inte längre behöver rapportera.
- Rapporteringsstart: För de företag som fortfarande omfattas av CSRD föreslås en tvåårig fördröjning av rapporteringskraven. Detta innebär att företag som skulle ha rapporterat för räkenskapsåret 2025 nu får göra det för räkenskapsåret 2027.
- Due Diligence: Implementeringen av Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) skjuts upp med ett år till mitten av 2028. Dessutom begränsas kraven på leverantörskedjekontroller till direkta leverantörer, och bedömningar föreslås göras vart femte år i stället för årligen.
- Värdekedjeförsäljning: Företag med färre än 1 000 anställda föreslås kunna avstå från att tillhandahålla data för större företags CSRD-efterlevnad, vilket minskar informationsbördan för mindre företag.
- Rapporteringsstandarder: De europeiska hållbarhetsrapporteringsstandarderna (ESRS) ska revideras för att minska antalet datapunkter, klargöra otydliga bestämmelser och förbättra överensstämmelsen med annan EU-lagstiftning.
Dessa ändringar är föreslagna för att underlätta för företag, men har mött kritik från vissa håll som anser att de kan underminera EU:s hållbarhetsmål. Förslagen kräver godkännande från Europaparlamentet och EU:s medlemsstater innan de träder i kraft.