EU höjer ribban för biltillverkarna

EU-parlamentets miljöutskott har enats om en minskning av nya bilars koldioxidutsläpp med 45 procent år 2030, baserat på utsläppsnivån 2021. Bilindustrin är kritisk och kallar det hela ”önsketänkande”.

EU:s mål för 2021 är ett genomsnittligt koldioxidutsläpp för nya bilar på 95 g per km. En 45-procentig minskning innebär en utsläppsnivå på 52 gram per km år 2030.
Miljöutskottet kräver också att 40 procent av alla nya bilar 2030 ska vara elbilar eller på annat sätt delvis elektrifierade. De biltillverkare som inte når målet ska få betala en straffavgift. Miljöutskottets föreslagna utsläppsminskningar är kraftigare än vad kommissionen ville med sitt ursprungliga förslag.
Den europeiska bilindustrins branschorganisation ACEA kallar utskottets mål ”önsketänkande”. Dessutom hävdar man att för hårda krav kan betyda att många jobb försvinner, eftersom det krävs färre anställda att bygga elbilar, med färre komponenter, än fossilt drivna bilar.
ACEA anser att ett rimligt mål är 20 procents lägre koldioxidutsläpp 2030 jämfört med 2021. Det skulle ge ett genomsnittligt koldioxidutsläpp på 76 gram per km, jämfört med miljöutskottets förslag på 52 gram. EU-parlamentet sätter också ett mål till 2040 som innebär att nya bilar inte ska släppa ut någon koldioxid alls.
EU:s krav på biltillverkarna är inte slutgiltigt bestämda. Nu väntar förhandlingar mellan EU-parlamentet och EU:s medlemsländer.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera