Eon och Clever satsar på ultrasnabbladdning

Powered by E.ON Drive & Clever öppnar nu den första av 48 planerade supersnabbladdare i Skandinavien.
Powered by E.ON Drive & Clever, som är ett samriskföretag ägt av tyska Eon och danska Clever, planerar att öppna 48 stationer för högeffektladdning längs de skandinaviska motorvägarna, fördelat på åtta i Danmark, och vardera 20 i Norge och Sverige. Nu öppnas den första i danska Fredericia.
- Det nära samarbetet mellan ABB och Powered by E.ON Drive & Clever blir ett stort steg framåt för elbilsförare både från Skandinavien och från övriga Europa de kommande åren, säger Mathias Wiecher, vd för Powered by E.ON Drive & Clever.
Åtta minuters laddning kan ge upp till 200 kilometers räckvidd. Utrustningen, som levereras av ABB, kan ladda upp till 350 kW. ABB lanserade sin första likströmsladdare 2010, sitt första nationella nätverk av likströmsladdare 2012 och den första elbussladdaren i Europa 2016. Man har sålt 10 500 höghastighetsladdare för likström i 73 länder över hela världen.
- När man ser denna nya teknik i en så tilltalande miljö framstår utan tvekan framtiden för användningen av elbilar som positiv både i och utanför Skandinavien, säger Frank Muehlon, chef för ABB:s globala verksamhet för laddningsinfrastruktur för elfordon.
ABB:s verksamhet Power Grids kommer att avyttras till Hitachi under 2020.