Elbilars räckvidd hinder för tjänstebilsförare

Fyra av fem tjänstebilsförare i Sverige kan tänka sig att välja en elbil, men inte många modeller möter förarnas krav på räckvidd. Samtidigt råder stor okunskap kring elbilarna, enligt årets tjänstebilsbarometer från LeasePlan.

Var tredje förare uppger att koldioxidutsläppen avgör deras val av drivmedel, vilket är en rejäl ökning jämfört tidigare år. Detta gör att fler blickar mot plug in-hybrider och elbilar som alternativ. I årets tjänstebilsbarometer uppger hela 81 procent att de kan tänka sig att välja en elbil när de byter tjänstebil.
- Vi ser tydligt att efterfrågan på miljöbilar ökar bland tjänstebilsförarna i Sverige. Under 2018 var nära var femte beställning som kom in till oss en beställning av plug-in hybrider eller elbilar. Under starten på 2019 har den siffran ökat till nära 40 procent. När vi jämför försäljningen mellan de 33 marknader som vi är verksamma på ligger Sverige i topp när det kommer till miljöbilar, säger Malin Malm, försäljningschef på LeasePlan.
Elbilarnas räckvidd är dock fortsatt ett problem för tjänstebilsförarna. Nästan hälften av de tillfrågade i årets tjänstebilsbarometer svarar att räckvidden måste vara minst 50 mil för att de skulle överväga en elbil som tjänstebil. Nära 70 procent kräver en räckvidd på 40 mil. Detta är krav som få elbilar på marknaden uppfyller idag.
- Tjänstebilsförarna kör ofta långa sträckor, men det är viktigt att komma ihåg att möjligheterna att snabbladda sin bil på vägen är bättre än någonsin. Dessutom går det snabbare än vad många tror, säger Malin Malm.
Undersökningen visar att det fortfarande finns en okunskap kring såväl elbilars prestanda som driftskostnaden. På en flervalsfråga, med tre svarsalternativ, om hur lång tid det tar att snabbladda en bil för att köra tjugo mil gav 77 procent fel svar. På en likadan fråga om vad det kostar att ladda en elbil svarade 63 procent fel.
90 procent av de tillfrågade tjänstebilsförarna känner till att Tesla erbjuder helt eldrivna bilar. Samma siffror för konkurrenterna BMW och Nissan är avsevärt lägre – 55 procent respektive 39 procent. 8 procent av förarna uppger att de inte känner till någon tillverkare av elbilar.

Läs mer och anmäl dig till Stora Elbilsdagen den 22 maj

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera