Drivmedel ska klimat- och ursprungsmärkas

Regeringen har beslutat att införa krav på att alla drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump från och med år 2019. Sverige blir först i världen med ett sådant system, men det kan införas även i andra EU-länder.

Kraven på miljödeklaration av drivmedel vid pump, som skrivs in i drivmedelsförordningen, kommer att införas den 1 januari 2020. På dekaler direkt vid pump ska leverantörerna av flytande drivmedel och gas ge översiktlig information om drivmedlens klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer. Miljödeklaration ska även finnas vid de laddpunkter som finns uppställda hos dessa leverantörer. Mer detaljerad miljöinformation om drivmedlet ska finnas på leverantörens hemsida.
Miljödeklarationen ska bygga på leverantörernas redovisning av de drivmedel som såldes föregående år. Något som också ska framgå på miljödeklarationen, för att undvika att konsumenterna vilseleds. Motsvarande system tillämpas redan vid ursprungsdeklarationen på elräkningar.
Om det är omöjligt att spåra drivmedlet ursprung ska detta framgå på miljödeklarationen.
- Gröna Bilister har kämpat för klimat- och ursprungsdeklaration av drivmedel vid pump i över fem års tid, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister. Därför är vi mycket glada för regeringens beslut. Förordningen stämmer väl överens med Gröna Bilisters idéer om hur sådan konsumentinformation bör utformas.
Det svenska systemet med miljödeklaration av drivmedel är utformat så att alla EU-länder i princip kan införa samma slags miljödeklaration redan i morgon. EU-kommissionens generaldirektorat för forskning och utveckling har visat intresse för det svenska initiativet. Det har även representanter för Kaliforniens miljövårdsmyndighet.
- Nu kommer vi i Gröna Bilister att göra vårt bästa för att inspirera fler länder att ta efter Sveriges exempel, säger Johanna Grant.
Undantag från krav på miljödeklaration vid pump ges för små säljställen med en försäljningsvolym som understiger 1 500 kubikmeter flytande drivmedel eller 1 miljon kubikmeter gas per år. Detta är samma gräns som ger rätt till undantag från den så kallade pumplagen, som kräver att förnybara drivmedel ska tillhandahållas.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favoritFacebooklinkedin

Du kanske också gillar...

Kommentera