Diesel slirar på het nybilsmarknad

Nybilsregistreringen i juli ökade med 2,2 procent och nådde den näst högsta siffran hittills för juli. Volvo drygar ut avståndet till Volkswagen och andelen nya dieselbilar är nu mindre än hälften, samtidigt som andelen bilar som släpper ut mindre än 120 gram koldioxid per km minskar.

Under juli registrerades 24 722 nya personbilar, vilket är en ökning med 2,2 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har registreringarna ökat med 3,1 procent.
Volvo har ökat sin försäljning med 5,9 procent hittills i år och har nu en marknadsandel på 20,2 procent, jämfört med 19,7 procent samma period förra året. Däremot har Volkswagen med en volymökning på 1,5 procent inte lyckats slå totalmarknaden utan har en marknadsandel på 14,6 procent, vilket är två tiondelar mindre än förra året.
Tredje största märke är Toyota med 5,9 procent (+0,1 procent jämfört med 2016), följt av Kia och BMW, båda med 5,7 procent och krympande marknadsandelar. Både Audi och Mercedes har vardera 5,2 procent av nybilsmarknaden, men medan Mercedes marknadsandel vuxit med 0,6 procent sedan förra året så har Audis minskat med 0,7 procent.
Övriga märken på topp tio-listan är Skoda (4,5%), Renault (3,7%) och Ford (3,5%).
I juli var 48,2 procent av de nya bilarna dieseldrivna och hittills i år är andelen 51,9 procent, vilket är en minskning jämfört med 54,1 procent samma period förra året.
- Dieselandelen har sjunkit jämfört med toppåret 2012 då två tredjedelar av nyregistreringarna var dieslar, konstaterar Bertil Moldén, vd för BIL Sweden, som poängterar att de förslag om restriktioner för dieselbilar som förts fram i både Sverige och andra länder avser äldre dieselbilar.
- Exempelvis handlar förslagen om att införa förbud för äldre dieselbilar att köra inom sk miljözoner i vissa städer. Nya dieselbilar som säljs idag uppfyller de sk Euro 6 kraven och omfattas inte av förbudsförslagen, fortsätter Bertil Moldén.
Antalet miljöbilsklassade dieslar fortsätter minska och uppgår hittills i år till 15 453 stycken, en 22-procentig minskning jämfört med 19 842 samma period förra året. Även andelen nya bilar som släpper ut högst 120 gram koldioxid per km, främst dieselbilar, har minskat från 47,4 procent förra året till 46,2 procent hittills i år.
Nyregistreringarna av lätta lastbilar under 3,5 ton uppgick till 2 522 under juli, 8,5 procent färre än under samma tid förra året då 2 756 lätta lastbilar registrerades. Sammanlagt registrerades under perioden januari till juli 30 607 lätta lastbilar, 8,4 procent fler jämfört med samma period förra året.

Skriv ut

FavoriteLoadingLägg till som favorit

Du kanske också gillar...

Kommentera