Det här händer nu med ändringen av bilförmånen

Till hösten har regeringen möjlighet att få igenom både bonus malus-skatten och den ändrade beräkningen av bilförmån i riksdagen. Över sommaren lär inte mycket hända, men sedan är det bråttom om förändringarna ska godkännas och införas innan valet nästa år.

Regeringen har fått klartecken från Lagrådet att gå vidare till riksdagen med både bonus malus-skatten och den ändrade beräkningen av bilförmån. Med undantag för några utskottssammanträden har riksdagen stängt för säsongen. Riksdagens verksamhet kommer igång igen efter sommaren med utskottssammanträden den 24 augusti och den första debatten en vecka senare, den 31 augusti.
Regeringen, däremot, har visat att man kan slå till när som helst. Exempelvis förra året presenterades promemorian, där regeringen föreslog att ett golv införs för statslåneräntan vid bland annat beräkning av bilförmån, sent på eftermiddagen den 23 juni. Dagen före midsommarafton. Och det har hänt fler gånger, både med den nuvarande och tidigare regeringar, att man smugit ut förslag dagen innan långledighet och storhelger.
Efter Almedalsveckan går dock de flesta politiker på semester och det troliga är att regeringen väntar med att lämna några riksdagspropositioner till efter sommaren. Trots kritik från bland annat Naturvårdsverket, att de nuvarande förslagen till bonus malus-skatt och ändrad beräkning av bilförmån inte är vassa nog, så lär regeringen hålla fast vid de nu godkända propositionerna. Att ytterligare fördröja processen skulle helt enkelt innebära att man inte hinner genomföra förändringarna innan riksdagsvalet i september 2018.
Ett scenario är att valda delar av regeringen, exempelvis finansminister Magdalena Andersson och klimatminister Isabella Lövin, inför budgetpropositionen presenterar bonus malus-skatten som en aptitretare. Även den ändrade beräkningen av bilförmån kommer att ingå i budgetpropositionen som Magdalena Andersson lämnar till riksdagen den 20 september.
Sedan ska förslagen beredas i riksdagens utskott, och först i december är det dags för kammaren att fatta beslut. Detta kan ske så sent som fredagen den 15 december. Då är det bara två veckor kvar till årsskiftet, när trängselskatten ska börja förmånsbeskattas.

Läs mer och anmäl dig till Ynnors heldagsseminarium Ny Förmånsbeskattning den 7 september i Stockholm. OBS Fåtal platser kvar!

Skriv ut
FavoriteLoadingLägg till som favorit

Du kanske också gillar...

Kommentera